Menu Zavřít

Americké akcie zastavily pád. Napětí kolem Koreje ale vysálo bilion dolarů

15. 8. 2017
Autor: čtk/AP

Akcie na newyorské burze navázaly na páteční vzestup, neboť obchodníci jsou klidnější, když víkend nepřinesl nové zhoršení napětí mezi Spojenými státy a Severní Koreou. Zpevnily akcie 90 procent společností indexu S&P 500, přičemž největší zisky si připsaly tituly technologického a bankovního sektoru.

Index Dow Jones posílil o 0,62 procenta na 21.993,44 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o jedno procento na 2465,73 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,34 procenta na 6340,23 bodu.

Akcie se zotavují z výprodejů minulého týdne, kdy eskalace napětí mezi Spojenými Státy a Severní Koreou vysála ze světových akciových burz téměř jeden bilion dolarů. Bezprostřední riziko války však podle Američanů o víkendu pominulo. Index volatility CBOE, který je nejsledovanějším z takzvaných indikátorů strachu a který se minulý týden dostal na 16 bodů a tedy nejvyšší úroveň za devět týdnů, dnes zhruba o tři body klesl.


Přečtěte si, o kolik kdo kvůli napětí mezi USA a komunistickou Koreou přišel:

Kim s Trumpem ochromili byznys. Bezos, Zuckerberg a Gates přišli o 100 miliard

 Zakladatel Amazonu Jeff Bezos


Rostoucí napětí mezi Spojenými státy a Severní Koreou v posledních dnech investory vyvedlo z lhostejnosti, která na trhu panuje po většinu letošního roku. V neděli se ale ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo a poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost generálporučík Herbert McMaster shodli na tom, že hrozba vojenského konfliktu není bezprostřední, a na burze nastal obrat. Pondělí tak bylo pro index S&P 500 nejlepším dnem na newyorském trhu od konce dubna.

BRAND24

Shodně s akciemi reagoval na vývoj vztahů Spojených Států a Severní Koreje i dolar. Mezi investory je znovu zájem o rizikovější investice. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, před 21:00 SELČ přidával 0,4 procenta na 93,42 bodu.

Čtěte také:

Kam dopadne příští atomovka? V posledních letech se scénáře mění

Strach ze sousedů? Vyřeší to jaderné zbraně

Válka s KLDR není na spadnutí, scénáře ale existují

Komentář: Jak nám svět drobet zvlčel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).