Menu Zavřít

Vědecké počiny roku 2018, které vás udiví

31. 12. 2018
Autor: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Co se v uplynulém roce odehrálo ve světě vědy? Například se zrodila nová definice kilogramu, na Jižním pólu vědci zjistili, odkud přilétají vesmírné částice neutrina, lékaři otestovali vakcínu proti ebole ve válkou zmítaném Kongu a americká NASA vypustila ke Slunci Parkerovu sondu.

Jednotka hmotnosti kilogram byla dosud definována jako hmotnost takzvaného etalonu. To je válec ze slitiny platiny a iridia s výškou a poloměrem 39 milimetrů. Je uložen v sídle Mezinárodního úřadu pro míry a váhy ve francouzském městě Sévres. Od 20. května 2019 bude kilogram definován na základě Planckovy konstanty.

Přelomové je na tomto rozhodnutí zejména to, že nejpoužívanější váhová jednotka už nebude záviset na předmětu, který je uložen pod skleněným poklopem, ale bude definována na základě neměnné fyzikální konstanty a kvantové fyziky.

Nepatrné lidstvo

Vědci v roce 2018 odhadli hmotnost živých organismů na světě. Váha biomasy odpovídá 550 gigatunám (miliardám tun) uhlíku. Lidé z tohoto množství tvoří 0,06 gigatuny uhlíku a v tomto ohledu je lidský druh nevýznamný.

Na všechny druhy hub připadá 12 gigatun uhlíku, bakterie tvoří 70 gigatun uhlíku, rostliny 450 gigatun uhlíku. „I když jako lidé reprezentujeme jen malý kousek života na Zemi, máme mimořádně negativní dopad na všechny ostatní formy života,“ napsal server Vox.

Dotknout se Slunce

Sonda amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku Parker Solar Probe byla vypuštěna v srpnu 2018. Má zkoumat korónu Slunce. Vědce zajímá zejména to, proč je atmosféra v okolí Slunce teplejší než jeho samotný povrch.

Sonda se podle plánu dostane nejblíže ke Slunci v roce 2025 na vzdálenost 4 miliony kilometrů od povrchu této hvězdy. Využít má gravitace Venuše. Sonda vydrží teplotu okolo 1400 stupňů Celsia. Tepelný tok je v těchto místech asi 650krát intenzivnější než na Zemi.

Měření kosmického záření na Jižním pólu

Vědci postavili přímo pod Jižním pólem přístroj, který měří kosmické záření. Stanice IceCube Neutrino Observatory pozoruje blok ledu o objemu kubického kilometru, který je obklopen senzory. Mají detekovat subatomární částice neutrina.

Jak funguje projekt IceCube:

Neutrina mají poskytnout informace o vesmíru, jako jsou exploze hvězd, výbuchy gama záření, informace o černých dírách a neutronových hvězdách. V polovině roku vědci uvedli, že zdrojem neutrin je vesmírný objekt, takzvaný blazar, který leží čtyři miliardy světelných let od Země.

Vakcinace ve válečné zóně

Virová horečka ebola opět zasáhla Demokratickou republiku Kongo. V této občanskou válkou zmítané zemi se snaží epidemii zastavit lékaři vakcínou výrobce Merck, která je stále v testovacím režimu.

Jedná se o největší masové nasazení vakcín, které nejsou dostatečně vyzkoušeny. Zatím bylo v oblasti očkováno 45 tisíc lidí a pokrytí přesahuje 95 procent. Ani 300 tisíc vakcín ale nemusí stačit, pokud se nákaza rozšíří do městských oblastí, varoval Peter Salama, šéf programu pro mimořádné situace Světové zdravotnické organizace.

DT24

Dále čtěte:

Norsko, Švýcarsko, Lanžhot. Vědci sledují globální změnu klimatu i v Česku

Podpořte jadernou fúzi v Evropě, vyzývají američtí vědci Trumpovu vládu

Mělká moře pohlcují obrovské množství CO2. Člověk i měnící se klima je ohrožují

Moře v hrabství Dorset v jihozápadní Anglii, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).