Menu Zavřít

Plasty poškozují sperma. Mužů i psů

31. 5. 2019
Autor: Bobjgalindo, GDFL, wiki

Vědci z britské University of Nottingham testovali kvalitu spermatu mužů a psů. Zjistili, že běžné chemikálie, jež se vyskytují v domácnosti – ftaláty a bifenyly – poškozují aktivitu spermií. Zapojení psů do výzkumu naznačuje, že kvalitu spermií neurčuje pouze nezdravý životní styl, ale také znečištěné životní prostředí.

Studie britské univerzity potvrdila, že chemické látky, jež se uvolňují z plastů, které člověk běžně používá, mají negativní vliv na správnou funkci spermií. Změkčovač plastů bis(2-ethylhexyl)-ftalát (DEHP) a polychlorovaný bifenyl 153 (PCB153) poškozují pohyblivost spermií. Vědci do studie zařadili kromě vzorků spermatu mužů i vzorky psího semene, aby ukázali, jak moc se tyto látky, jež patří k endokrinním disruptorům, podílejí na snižování kvality spermatu bez ohledu na životní styl lidí.

Biologové varují, že se kvalita spermií za posledních 50 let v mužské populaci snížila na polovinu. Dosud se uváděly jako hlavní příčiny nezdravý životní styl – kouření, konzumace alkoholu, stres, nadváha.

Vědci z nottinghamské univerzity vystavili 9 vzorků mužského a 11 vzorků psího spermatu výše zmíněným chemickým látkám v koncentracích, které se vyskytují v okolním prostředí. Látky negativně působily na pohyblivost spermií a také poškodily DNA obsaženou v hlavičce spermií.

Vyhyne podle vás lidstvo do sta let?

I když je vzorek zatím malý, prokazuje negativní vliv látek, které se do životního prostředí dostávají s produkcí plastů. „Samozřejmě musíme být se závěry opatrní vzhledem k počtu vzorků. Ale naše data přidávají váhu důkazům, že tyto chemické látky, jež se vyskytují v domácnostech, poškozují spermie,“ vysvětlil vedoucí studie Richard Lea, docent reprodukční biologie na University of Nottingham.

Pokud totiž tyto látky negativně působí na člověka, budou negativně působit i na psy, kteří žijí společně s člověkem. „Jsou vystaveni stejné chemické kontaminaci jako my,“ dodal.

Hagai Levine z jeruzalémské Hebrejské univerzity varuje před tím, že se lidstvo může dostat do ohrožení, pokud se proces snižování kvality spermií nepodaří zastavit. Například kouření snižuje kvalitu spermií o 13 až 17 procent.


Andrej Babiš sází na umělé oplodnění:

Babišův fond posiluje v byznysu s umělým oplodněním, nakupoval v Rumunsku a Irsku


Chemické látky, jež patří mezi endokrinní disruptory a narušují přirozenou tvorbu a funkci hormonů, se mohou uvolňovat z plastových hraček a lahví, obalů potravin, konzerv, kosmetiky nebo pesticidů, jež se dostávají do půdy a vodních zdrojů.

Reprodukční schopnosti člověka se mohou snížit už během vývoje nenarozeného plodu v matčině těle, varuje Niels Skakkebæk z kodaňské univerzity. Až dvě třetiny plastů, které byly v posledních dekádách vyrobeny, se dostanou do okolního prostředí ve formě drobných částic ve vzduchu, vodě a půdě. Také se ukládají v tkáních živočichů, včetně lidského těla.

Lea tvrdí, že jejich studie se zabývala pouze dvěma chemickými látkami, ve skutečnosti se jich v našem okolí vyskytuje celá řada a dochází ke zvyšování negativních účinků takzvaným koktejlovým efektem.

Skakkebæk zdůraznil, že s kvalitou spermatu a plodností má v současnosti problémy až 30 procent mladých mužů. Lékařský výzkum spojuje problémy se spermiemi také s vyšší pravděpodobností onemocnění rakovinou a srdečními chorobami.

BRAND24

Dále čtěte:

Na dně Mariánského příkopu je plastový odpad, zjistil výzkumník. Našel i nové druhu živočichů

Optimismus je pryč: propad porodnosti ohrožuje ruské velmocenské ambice

Esej: Až na věky! Amen

Věda v zemi Sovětů: omlazující transfúze, křížení člověka s opicí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).