Menu Zavřít

Málo známá Korea

18. 11. 2017
Autor: Archiv

Barevné voňavé jídlo plné nevšedních ingrediencí podávané v jednoduchém moderním interiéru. Na běžný i pracovní oběd ideál

Až budete hledat v centru Prahy místo, kam můžete zajít na jídlo s kolegy, ale i s obchodními partnery, kteří se nebojí exotiky, vzpomeňte si na Yami Korean House. Relativně malá korejská restaurace je ukrytá v Pánské pasáži, blíže vchodu z ulice Na Příkopě. Přes poledne bývá slušně zaplněná, ale místo zpravidla najdete. Kromě skvělé polohy oceňuji i velmi střídmý interiér, který asijské návštěvníky neurazí a ty české, na rozdíl od plastových ubrusů v čínských bistrech, potěší. Většina hostů i členů personálu má asijské rysy. Zatímco hosté bývají opravdu původem z Korejského poloostrova nebo z Japonska, jak mi prozradila obsluha, personál má kořeny většinou v Mongolsku. To nic nemění na tom, že mluví plynnou češtinou a o hosty se dovede velmi dobře postarat.

Korejská kuchyně u nás není zdaleka tak rozšířená jako ta čínská nebo sushi. Známý je rýžový pokrm s masem a vejcem – bibimbap a snad i marinované tenké plátky hovězího masa bulgogi, které můžete ochutnat v několika pražských restauracích. A samozřejmě fermentované zelí kimči. Teď na podzim jím můžete skvěle posilovat imunitu. Tím asi znalosti končí, což je velká škoda. Korejská kuchyně nabízí širokou škálu chutí, vůní i barev a v Yami je dokážou skvěle prezentovat. Kromě předkrmů, které se nabízejí tradičně v menších porcích, tu ostatní jídla podávají v setech různého složení i velikostí. Jejich cena se pohybuje kolem 300 korun, což mi s ohledem na množství i provedení přijde adekvátní. Všechna jsou v menu doprovozena popisem i fotografií, takže si můžete udělat dobrou představu o tom, co si objednáváte. Vedle stálého menu platí i menu polední, které je zjednodušené a zároveň výrazně levnější přesto, že se v něm některé položky ze stálého menu opakují. A tak si například zmiňovaný bibimbap nebo bulgogi můžete objednat v poněkud jednodušší verzi z poled ní nabídky a výrazně ušetřit.

Yami Korean House
Na Příkopě 23, Pánská pasáž,
Praha 1
t: 601 155 869
e: info@yamikorea.cz
www.facebook.com/yamikorean/
otevřeno: Po–Ne 11.30–21.00

Já ale doporučuji vyrazit ve více lidech a ochutnat vše dobré, co tato kuchyně nabízí. Z předkrmů mě bavily gungjung topokki – rýžové koláčky, které se počátkem minulého století podávaly na královském dvoře. Tvarem připomínají krátké plné těstoviny, ale konzistencí jsou poměrně gumové, což mě na první ochutnání překvapilo. V kombinaci s nasládlou omáčkou, marinovaným hovězím masem, křupavou zeleninou a semínky sezamu, vám otevřou nový chuťový obzor. Určitě je vyzkoušejte. O něco méně překvapivý, ale pořád velmi dobrý je dakgangjeong, což je taková korejská verze kuřecích nugetů. Kousky kuřete v křupavém těstíčku jsou podávány se sladkopikantní omáčkou a sypané sezamovými semínky. Z předkrmů mě nenadchla jen omeleta pajeon s mořskými plody. Zdejší verze se rozpadala, takže se hůlkami špatně jedla, a chuťově byla velmi plochá. Bez obav ji můžete vynechat a zkusit něco výraznějšího.

 Yami Korean House

Těžký výběr

Výběr ze setů není jednoduchý, protože lákavé jsou téměř všechny. S orientací pomohou sugestivní fotografie. V žádné z kombinací zpravidla nechybí miska rýže, polévka a kimči. Základem může být i polévka samotná, a to například sundubu jjigae, která je poměrně pálivá a nechybějí v ní kousky vepřového masa a tofu. Dát si můžete třeba set bossam s plátky bůčku, které se spolu s pálivou omáčkou, zeleninou a kimči balí do salátových listů. Neručím vám ale za to, že odejdete v čisté košili či šatech, konzumace vyžaduje určitou zručnost.

 Yami Korean House

Vyzkoušet korejské národní jídlo bibimbap je téměř povinností. Tady ho podávají v těžké kameninové nádobě, která ho udržuje při tak vysoké teplotě, že rýže na stěnách mísy je křupavá. Jeho základem je tradičně rýže, nechybí zelenina, hovězí maso a syrové vejce, které se smícháním s obsahem rozpálené misky tepelně upraví. Spolu s ním dostanete i malou polévku s mořskou řasou, čtyři mističky se zeleninou nebo houbami a misku s pálivou omáčkou. A tak bych mohla pokračovat. V setech je na výběr několik druhů masa, ale mají tu i vegetariánské varianty. Obsluha je zpravidla schopná jídlo dobře popsat a hostům věnuje příjemné množství pozornosti. Pokud vás baví objevovat cizí chutě, je Yami Korean House dobrá volba, která navíc příliš nezatíží vaši peněženku.

Přečtěte si recenze na restaurace:

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

BRAND24

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).