Menu Zavřít

Dress code je mrtev, ať žije dress code!

25. 9. 2018
Autor: shuttershock

Jak se správně oblékat? Kdo určuje trendy v mužském světě, který je dnes tak rozmanitý?

V roce 2016 napsala Lauren Shermanová pro Business of Fashion článek s názvem Pánské oblečení je mrtvé. Jeho smrt je podle ní třeba chápat jako „konec jistého přístupu mužů k módě a jako změnu prožívání módy“. Vše podle ní způsobil fenomén casual wear neboli neformální oblečení. Ten převrátil svět módy naruby.

Jeho nástup v devadesátých letech proměnil dosud přísnou představu o pánském formálním oděvu. Odvěká pravidla pánského odívání dostala na frak, a to doslova. Ušetřen totiž nebyl ani tento tradiční kus pánského šatníku.

Objevily se nové módní trendy, což se rychle odrazilo v růstu prodejů. Podle Euromonitor International činil v roce 2015 celosvětově obrat v oblasti pánské módy 29 bilionů dolarů a předpokládá se, že v roce 2020 dojde k navýšení na 33 bilionů dolarů, tedy o 14 procent.

Vše je dovoleno?

Jak se v tom ale tedy dnes vyznat? Jaká jsou pravidla oblékání moderního muže? Mnohé naznačil oblíbený seriál Mad Men (Šílenci z Manhattanu, 2007-2015). Stal se fenoménem, který zasáhl celý svět. Podle Giuseppa Ceccarelliho „připomněl půvab oblékání podle pravidel módy ve stylu retro“.

Tím se obnovil zájem o krejčovské umění, a to do té míry, že velké módní značky se cíleně zaměřily na pánské pret-a-porter (oblečení, které se prodává jako konečný produkt ve standardních konfekčních velikostech).

Italský publicista Cecarelli, zaměřující se dlouhodobě na oblast módy a zvyků, pak o dramatických změnách sepsal knihu s názvem New Dress Code, I’abc dell’abbigliamento maschile oggi (Nový dress code, Mladá fronta, 2018). V ní zachytil souhrn klasických pravidel pánského oblékání upravených podle moderního vkusu.

BRAND24

Z nepřeberného množství vybíráme jen některé:

Black tie
Skutečně elegantní smoking dokáže ušít pouze dobrý krejčí. Pusťte z hlavy obchodní řetězce a velké značky.
Creative black tie
To neznamená, že půjdete na party v nějakém fantaskním oblečení, ale můžete si troufnout na pár originálních doplňků.
Cocktail attire
Rozhodně sako a kalhoty, spíš zeštíhlený model a ne moc tmavé barvy. Vzory je třeba udržet na uzdě.
Smart casual
Vrchol nebo počátek - záleží na tom, jak se na to kdo dívá - opravdové revoluce, která ještě více prohloubila propast mezi zastánci formálního a neformálního oblékání. Přičemž ti první se prostě pevněji přimkli k tradičnímu krejčovství, zatímco ti druzí vidí v casual wear, nebo dokonce ve sportswear, jedinou budoucnost pro mužský svět.

Článek vyšel v magazínu Profit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).