Menu Zavřít

Hřbitov kryptoměn se plní. Skončilo tisíc projektů, investoři přišli o půl miliardy dolarů

2. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Stránky Coinopsy nebo Dead Coins ukazují, kolik kryptoměn už „to má za sebou“. Ve skutečnosti to znamená, že projekt virtuální měny byl opuštěn, stránky neexistují nebo nejsou aktualizovány, případně se s měnou neobchoduje. Ukazuje se i malá životaschopnost primárních úpisů mincí (ICO), jež jsou spojeny s vydáním nové kryptoměny. Pouze 4 procenta všech ICO, jež přesáhly v tržní kapitalizaci 50 milionů dolarů, se mohou považovat za úspěšné. Většina z nich je podvodem na investory.

S tím, jak hodnota bitcoinu v tomto roce vůči dolaru klesá a dostala za na letošní minima, krachuje řada ostatních virtuálních měn.

Až tisícovka různých kryptoměn je považována za mrtvý projekt, informovala agentura Bloomberg s odkazem na server Coinopsy, jenž monitoruje neúspěšné projekty digitálních měn. Stránky Dead Coins odhadují počet neaktivních měn na osm stovek. Kryptománie posledních několika let znatelně vyprchává.

Vývoj hodnoty bitcoinu:

BTCUSD Chart

Zdroj: Ieconomics.com

Souvisí to také s útoky na bitcoinové burzy a řadu podvodů, jež jsou spojeny s primárním úpisem mincí (ICO). Stránky Coinopsy uvádějí, že mnoho inzerovaných kryptoměn nezačne vůbec fungovat, a varují před investicemi do řady projektů spojených s ICO.

V rámci různých ICO byly vybrány od důvěřivých investorů prostředky v řádu stovek milionů dolarů, které zmizely neznámo kam. „Na trhu s ICO se zjevně vyskytla řada podvodných projektů,“ uvedl Earon Brown, investor a ekonomický novinář.

„Souhlasím s průzkumem, který tvrdí, že 80 procent ICO bylo podvodem na investory, 10 procent postrádalo smysluplnost a selhalo krátce po tom, co získalo finanční prostředky. Většina zbývajících 10 procent projektů se pravděpodobně nezdaří,“ shrnul obrovskou úmrtnost projektů spojených s vydáním nové kryptoměny.

Úspěšná necelá 4 procenta

Odvolává se na průzkum poradenské firmy Satis Group, která se zaměřila na projekty, jež měly tržní kapitalizaci více než 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun). Z nich 81 procent bylo podvodných. Jen s osmi procenty kryptoměn vydaných v rámci ICO bylo obchodováno a za úspěšné lze považovat 3,8 procenta měn.


Čtěte: Proč investovat do kryptoměn? Fungují jako uchovatel hodnoty a chrání před inflací

Bitcoin (ilustrační foto)


Začínající firmy, jež využívají technologii blockchain, jsou méně úspěšné než technologické firmy. Jen 28 procent z nich přežije od prvního do dalšího kola investic, u technologických startupů to je 46 procent, uvedla firma CB Insights.

„Myslím, že jsme stále nenašli skutečně úspěšnou mobilní aplikaci založenou na technologii blockchain,“ prohlásil analytik CB Insights Arieh Levi. Hodně projektů je podle něj slibných, ale většina uživatelů pochází z řad spekulantů a obchodníků s kryptoměnami. Celkem investoři v různých projektech spojených s digitálními měnami ztratili podle šéfa poradenské firmy Autonomous Research Lexa Sokolina 500 milionů dolarů.

BRAND24

Více ze světa virtuálních měn čtěte v rubrice Kryptoměny:

Státní kryptoměna: švýcarská vláda zvažuje zavedení e-franku

Nákup bitcoinů beze stop: 4 tipy, jak se bránit sledování

Kdo je pravý Alibaba? Dubajská kryptoměna se brání žalobě čínského gigantu

Jak zkrotit kryptoměny? Poplatek za data má ulehčit blockchainu

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

Krádež bitcoinů, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).