Menu Zavřít

Zrezivělé potrubí zdražilo ropu

10. 8. 2006
Autor: Euro.cz

BP

EBF24

PRAHA (mtc) - Společnost BP musela minulý týden přerušit těžbu na největším ropném poli v USA, na aljašském Prudhoe Bay. Důvodem je silně zkorodované potrubí, kterým se „černé zlato“ odvádí k odběratelům. Cena ropy vzápětí vyskočila na rekordní hodnoty, barel severomořské ropy Brent se vyšplhal na 78,65 dolarů.
Britská ropná společnost nejprve oznámila, že musí zastavit těžbu v celé lokalitě a že bude trvat týdny až měsíce, než těžbu obnoví. Po jednání s americkým ministrem energetiky Samem Bodmanem, ale společnost BP podle souhlasila s tím, že bude stačit uzavřít jen východní polovinu ropného pole. Prohlásil to ministr. Ropa z Prudhoe Bay kryje osm procent spotřeby v USA a takový výpadek v těžbě znamená závažný problém nejen pro americké rafinerie a dopravní sektor, ale pro celou americkou ekonomiku.
Ministr Bodman nabídl, že je připraven schválit půjčky ropy rafineriím z amerických strategických rezerv. Podle jeho slov by totiž měla těžba na Prudhoe Bay dosáhnout původních kapacit až někdy v lednu.
Světové ropné trhy jsou stabilně velmi citlivé na jakékoli informace o problémech s těžbou a ostře zareagovaly i tentokrát. Svědčí o tom například zmíněná vysoká cena severomořské ropy Brent. Analytici upozorňují, že vzhledem k neustávajícím nepokojům v Nigérii a prohlubujícímu se konfliktu v Libanonu se barel ropy může dostat nad osmdesát dolarů již v nejbližších dnech či několika týdnech. Navíc se blíží americká hurikánová sezona, která v loňském roce zvedla ceny ropy o osmnáct procent. Bude-li mít loňská Katrina letos stejně divokou sestru, pak se někdy v říjnu může barel ropy začít blížit i magické stodolarové hranici.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).