Menu Zavřít

ZKLAMANÍ JSOU VŠICHNI

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Paramo

PARDUBICE – Paramo bude mít nového vlastníka. Vláda 6. září rozhodla, že jím bude polostátní kolos Unipetrol. Privatizace tím snad skončila. Pro stát, který Paramo prodával, ovšem s více než hubeným výsledkem.

Po léta odkládaný prodej Parama nakonec přinese 141 milionů korun. Když vloni vláda o privatizaci rozhodla, očekávala více než miliardový výnos. Tato očekávání vtělila i do veřejného výběrového řízení. Vyhlásila ho letos v únoru s požadavkem minimální ceny tisíc korun za akcii. Neuplynul ani půlrok a je ráda, že akcii může prodat alespoň za 150 korun.

Původní souboj investorů, kteří se měli prát o sice malou, ale jinak lukrativní rafinérii, se nekonal. Do soutěže se přihlásily jen tři zahraniční subjekty a do druhého kola postoupily dva. Nakonec zbyl jeden, protože ruský Lukoil to vzdal těsně před uzávěrkou. Ve finále s kanadským Norexem Petroleum a dvěma českými subjekty nebylo příliš z čeho vybírat. Norex Petroleum sice nabízel 450 korun za akcii, ale pro vládu nebyl optimálním strategickým partnerem, protože údajně o sobě neposkytl dostatek informací.

Představitelé Norexu jsou z rozhodnutí českého kabinetu rozčarovaní. Budou žádat náhradu škody a se stížností se obrátí i na kanadskou vládu. Zklamaní jsou drobní akcionáři, kterým se nízkou prodejní cenou znehodnotily jejich akcie.

EBF24

Pardubická radnice se obává, že Unipetrol bude preferovat rozvoj rafinérií, které má v Kralupech a Litvínově. Unipetrol potvrdil, že v Pardubicích nehodlá budovat konkurenční výrobu autobenzinů. Zachová produkci motorové nafty a asfaltů a chce investovat do rozvoje výroby olejů a primárního benzinu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).