Menu Zavřít

Zero One Hundred chce pomoci nadějným startupům. Má za sebou nejúspěšnější rok v historii

6. 4. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Zero One Hundred
  • Ve venture kapitálovém investičním fondu Zero One Hundred se rok 2022 zapsal jako zatím nejúspěšnější v jeho historii
  • Hlavní událostí bylo spuštění nového fondu na podporu začínajících startupů. Na jejich pomoc si společnost vyčlenila šedesát milionů eur
  • A co víc, i během ekonomické krize se Zero One Hundred podařilo dosáhnout obratu v hodnotě tří milionů eur

Šedesát milionů eur (asi 1,5 miliardy korun) pro nadějné startupy. Dušan Duffek a Michal Csonga se po slovenském a kyperském inovačním systému rozhodli podpořit perspektivní projekty v regionu Emerging Europe. Sloužit jim k tomu má venture kapitálový investiční fond Zero One Hundred, který oba partneři projektu založili v loňském roce. Během toho se jim podařilo dosáhnout dosud nejlepších výsledků v historii. I přes zhoršující se ekonomickou situaci zaznamenali obrat ve výši tří milionů eur, tedy v přepočtu asi 72 milionů korun. Součástí loňského plánu byl také rebranding.

„Naše konference po pandemii v rámci Reflect Festivalu a Zero One Hundred Conferences navštívil rekordní počet účastníků z celého světa. Dělal nám radost i obrovský zájem o Campus Cowork, který uspořádal 40 přednášek, workshopů a hackathonů a přijal další nájemníky. Hlavní událostí pro nás ale bylo spuštění nového fondu,“ uvádí Duffek s tím, že na Reflect Festival, jež se každoročně pořádá na Kypru, dorazili přední podnikatelé, investoři a startupisti, ale také významní řečníci, jako jsou třeba Niklas Jansen z Blinkistu nebo Tony Jamous či zakladatel proslulé globální employment platformy Oyster.

Investice jsou pro holky. Ženy si na finančním trhu nevěří, muži by se od nich ale mohli dle analytičky Portu Kortusové učit
Přečtěte si také:

Investice jsou pro holky. Ženy si na finančním trhu nevěří, muži by se od nich ale mohli dle analytičky Portu Kortusové učit

„Konferenci na Kypru navštívily tisíce lidí z 55 různých zemí i startupisti ze Slovenska a Česka. Networking je zásadní součást naší činnosti a i tímto způsobem se snažíme propojit náš region s celým světem, a zejména CEE a regionem Blízkého východu a Severní Afriky. Kypr je pro to ideální místo,“ dodává druhý z partnerů Csonga. Tento rok plánují Reflect opět rozšířit, což by mělo přilákat až osm tisíc návštěvníků.

Cílem půl druhého tisíce investorů se pak v loňském roce stala druhá ze zmíněných konferencí – Zero One Hundred Conferences, dříve známá jako 0100 Conferences, jež se opět konala v sedmi evropských zemích. Mezi hosty byli i zástupci nejvýznamnějších světových fondů, například BlackRock, KKR nebo Blackstone.

Zahraniční vztahy a modernizace slovenské scény

Úspěšný rok za sebou mají také sdílené kanceláře Campus Cowork, které Zero One Hundred provozuje ve dvou lokalitách v Bratislavě. Tam sdružuje startupisty, freelancery i zahraniční společnosti. Loni Campus uspořádal na 40 eventů, jež ve finále hostily na tisíc lidí.  

„Pro budování ekosystému, který by startupům v našem regionu umožňoval lepší rozvoj, jsou důležité nejen zahraniční vazby, ale i domácí sdílení know-how. I hackathony, které zároveň mohou přispět k řešení společenských problémů, vnímáme proto jako velmi přínosné,“ komentuje Duffek. Za přínosnou označuje třeba spolupráci s Ministerstvem investic, regionálního rozvoje a informatizace Slovenské republiky (MIRI). I pomocí ní se chce podílet na modernizaci Slovenska.

Na tom má svoji zásluhu rovněž investiční fond Zero Gravity Capital, jenž spadá do holdingu Zero One Hundred a má v portfoliu řadu vycházejících hvězd tamní startupové scény. Jen během loňska provedl celkem třináct investic do nadějných startupů, a to především do těch slovenských. Mezi zainvestovanými firmami je například populární aplikace pro čtení pohádek a dětských příběhů Readmio nebo startup Wewell odhalující závadnou kosmetiku.

EBF24

„Na jedné straně jsme zažili jeden z nejdynamičtějších roků ve VC vůbec, kdy se v průběhu pár měsíců valuace startupů propadly i o více než 80 procent, na druhé straně mnoho zakladatelů pochopilo, že k tomu, aby přežili, potřebují přehodnotit náklady a způsob, jakým plánovali růst, udělat si finanční plán a prodloužit si runway, co nejvíce to jde,“ říká Csonga.

Tak trochu jiná pohádka. Aplikace Readmio dává vyprávění příběhů nový rozměr, pomůže s učením, výchovou i psychickým zdravím
Přečtěte si také:

Tak trochu jiná pohádka. Aplikace Readmio dává vyprávění příběhů nový rozměr, pomůže s učením, výchovou i psychickým zdravím

V letošním roce bude dle investorů docházet k realističtějším valuacím mladých technologických firem. Řadě z nich však zároveň hrozí krach. Tedy alespoň v případě, že se nedokáží přizpůsobit novému normálu. Pomoci by jim k tomu koneckonců mohla třeba osvěta Zero One Hundred, konkrétně pak podcastová série Mentalita Foundera nebo web Zero2Hero. Ten má motivovat mladé lidi k podnikání a představit jim výhody startupového světa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).