Menu Zavřít

Země visegrádské čtyřky dají na ochranu hranic Libye přes 900 milionů

13. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čtyři středoevropské země z uskupení visegrádské čtyřky, jehož členem je také Česká republika a Slovensko, dají na projekt posílení ochrany hranic Libye dohromady asi 36 milionů eur (922 milionů korun). Řekl to dnes slovenský premiér Robert Fico.

„Chceme společně investovat 35 až 36 milionů eur s tím, že každá země přispěje stejně. Tyto peníze chceme použít na projekt integrované ochrany libyjské hranice. To znamená, že budeme schopni cvičit lidi, připravovat místní struktury, aby podstatně efektivněji zadržovaly ty, kteří používají Libyi jako nějaké nástupiště směrem do Evropy,“ řekl Fico poslancům slovenské sněmovny před nadcházející schůzkou státníků zemí EU.

Babiš odmítl trvalé kvóty
„Návrh Evropského parlamentu je nepřijatelný a my s ním nesouhlasíme. Trváme na tom, aby tam kvóty nebyly a uděláme pro to všechno,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Při dnešním jednání sněmovního evropského výboru o pozicích Česka pro nadcházející jednání Evropské rady v Bruselu varoval v této souvislosti před novým pnutím v unii a případnými odchody dalších členských zemí z bloku.

Podle Fica záměr bude oficiálně představen u příležitosti unijního summitu za účasti předsedy Evropské komise i premiéra Itálie, jehož země čelila během migrační krize náporu uprchlíků.


Od vítání k deportaci. Dostat uprchlíka z Německa do Afghánistánu stojí 350 tisíc

Deportace je vražda. Aktivisté protestují proti deportacím do Afghánistánu na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.


„Pokud reálně chceme zastavit migraci, je pozdě, když se s migrací začínáme vypořádávat na území Evropské unie. Musíme to dělat v zemích, odkud migranti pocházejí,“ řekl Fico, jehož země podobně jako Česká republika dlouhodobě vystupovala proti zavedení povinných kvót na přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU.

Minulý týden český premiér v demisi Bohuslav Sobotka uvedl, že zmiňovaný společný projekt Česka, Slovenska, Maďarska a Polska má být řadou z českých aktivit k prevenci migračních krizí.

BRAND24

Dále čtěte:

Nefungují a rozdělují Evropu. Tusk zkritizoval kvóty na uprchlíky

Mouřenín skončil. Restauratér v Berlíně změnil „náckovský“ název podniku

Od optimismu k rozčarování. Uprchlíků v Německu pracuje jen 17 procent

Uprchlíci překračují hranici z Rakouska do Německa. Říjen 2015. Ilustrační foto.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).