Menu Zavřít

Zdanění tabáku, lihu a hazardu by mělo od ledna 2020 stoupnout, navrhuje ministerstvo

5. 4. 2019
Autor: Martin Pinkas, Euro

Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout příští rok o zhruba deset procent. Rovněž spotřební daň lihu by měla stoupnout, a to zhruba o 13 procent. Zvýšit by se měla také daň z některých hazardních her. Navrhuje to ministerstvo financí.

Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly podle návrhu MF stoupnout od ledna 2020 zhruba o deset procent a spotřební daň lihu asi o 13 procent. U hazardních her MF plánuje zvýšit sazbu u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a tzv. totalizátorových her z 23 na 25 procent, a u loterií, bing a živých her z 23 na 30 procent. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách.

Změny podle ministerstva financí přinesou do veřejných rozpočtů v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun. Návrh podle úřadu také vychází vstříc požadavkům ministerstva zdravotnictví i národní koordinátorky pro protidrogovou politiku Jarmily Vedralové, dlouhodobě prosazujícím zvýšení daní u tabáku a lihu. „Během deseti let, během kterých se spotřební daň z lihu nezvyšovala, vzrostla průměrná mzda o 44,2 procenta, čímž došlo k významnému zvýšení dostupnosti tvrdého alkoholu. V případě spotřebních daní z cigaret a tabáku sice docházelo k průběžnému navyšování, nicméně jeho výše nebyla efektní z hlediska naplnění cíle snižování spotřeby tabákových výrobků,“ uvedlo ministerstvo.

Souhlasíte s vyšším zdaněním tabáku, lihu a hazardu?

Daňová zátěž u jedné krabičky cigaret by mohla stoupnout o 12 až 13 korun. Třeba u půllitrové lahve 40procentní lihoviny by cena kvůli zvýšení daně stoupla o 9,1 koruny, oznámila Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL).

Skokové zdražení povede podle mluvčího tabákové firmy Japan Tobacco International (JTI) Jiřího Hauptmanna ke zvětšení černého trhu. Podle mluvčího British American Tobacco Tomáše Tesaře může stát zvýšením daně paradoxně tratit, lidé totiž mohou začít více kupovat cigarety z černého trhu, nebo z okolních zemí. Jednatel Imperial Tobacco Kamil Provazník upozornil, že by se jednalo o nejvyšší jednorázové zvýšení sazeb v Česku. Firma chce namodelovat chování trhu a v připomínkovém řízení s těmito daty seznámit ministerstvo. „Pevně doufáme, že se nám podaří přesvědčit MF, aby zmírnilo nárůst navrhovaných sazeb,“ dodal.


Alkohol stojí Česko 59 miliard ročně. Snížit spotřebu může i zákaz reklamy

 Alkohol - ilustrační foto


Také výrobci lihovin hovoří o růstu černého trhu. Podle výkonného ředitele Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Vladimíra Darebníka jsou marže výrobců a prodejců tak nízké, že zvýšení daní zaplatí spotřebitelé. Lidé proto mohou více kupovat nelegální lihoviny nebo pivo a víno, kterých se růst daní netýká. Podle Darebníka tak stát vybere na daních méně peněz.

U hazardních her podpoří návrh ministerstva nárůst nelegálního trhu a tvrdého hazardu, uvedli zástupci sázkových kanceláří. Ani sázkové kanceláře nečekají, že návrh vynese státu více peněz. „Přemíra regulace může mít v otázce daňového výtěžku za následek zcela opačný efekt,“ uvedli ve společném prohlášení zástupci Asociace provozovatelů kursových sázek (Apkurs), jejímiž členy jsou Tipsport, Fortuna a Chance. Mluvčí Sazky Václav Friedmann uvedl, že návrh MF je v rozporu s výzkumy, které potvrzují, že číselné loterie, jako Sportka, a stírací losy jsou nejméně společensky nebezpečné hry na trhu.

Návrh úřadu kritizují i pojišťovny. Podle návrhu totiž mají být nově daňově uznatelné i rezervy tvořené podle zákona o pojišťovnictví. „České pojišťovny dlouhodobě vytvářely technické rezervy obezřetně nad povinnou minimální hranicí. Jsme překvapeni, že se stát rozhodl pojišťovny za toto obezřetné chování potrestat a preferuje jednorázový daňový výnos, kterým chce zatížit rezervy nad povinnou minimální hranicí,“ řekl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Podle ekonomů růst daně zvýší inflaci v Česku o 0,4 procentního bodu. V únoru činila inflace, tedy růst cenové hladiny, 2,7 procenta.

EBF24

Sněmovní opoziční strana ODS se zvýšením daní z lihu a tabáku souhlasí. Vláda ANO a ČSSD by ale podle občanských demokratů měla nabídnout například snížení daně z příjmu. TOP 09 se zvyšováním daní nesouhlasí a bude proti návrhu. Obě strany se shodují, že vládě docházejí peníze a snaží se je získat od daňových poplatníků, vyplývá z vyjádření stran.

Dále čtěte:

Nulová tolerance za volantem je ve světě výjimkou. Nejčastější limit je 0,5 promile

Na zdraví! Nová studie odmítá prospěšnost alkoholu, část vědců ji kritizuje

Dobré ráno, Andreji. Babiš se probouzí po mejdanu ekonomického boomu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).