Menu Zavřít

Zamrzlý Sachalin

8. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Shell

CIF24

PRAHA (mtc) - Ruské státní úřady se snaží zablokovat projekt zahraničních firem vedených společností Royal Dutch Shell na těžbu zemního plynu na ostrově Sachalin v Tichém oceánu. O problémech s projektem v hodnotě dvaceti miliard dolarů informovala minulý týden televizní stanice BBC.
Moskva argumentuje tím, že nejsou dodržována doporučení ruských orgánů ohledně ochrany životního prostředí. Nyní má ruský soud rozhodnout, zda skutečně dochází k nerespektování ekologických předpisů. Soud může celý projekt na největší zkapalňování zemního plynu na světě zastavit.
Pozorovatelé soudí, že skutečným důvodem obstrukcí je úsilí dostat do těžebního konsorcia i ruské státní energetické koncerny. Konkrétně společnost Gazprom již delší dobu vyjednává se společností Shell o výměně účasti v projektu Sachalin 2 za přístup na svá těžební pole na západní Sibiři. To ostatně nepřímo potvrzuje i nedávné vyjádření ruského ministra obchodu Kirilla Androsova, který tvrdil, že Gazprom má zájem získat na projektu Sachalin 2 podíl 25 procent plus jedna akcie.
Projektu Sachalin 2 se zatím účastní společnosti Royal Dutch Shell, Mitsui a Mitsubishi. Vytěžené suroviny by měly primárně směřovat do Japonska, Číny a Koreje. Společnost Shell již na ostrově Sachalin těží v rámci prvního projektu sedmdesát tisíc barelů ropy denně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).