Piva s logem Malešov se vyrábějí už od roku 2013. Přímo u Kutné Hory je však začali vařit až letos v lednu
Pivovar i celá malešovská tvrz se teprve probouzejí do listopadového rána.
Návštěvník má tak dost času prohlédnout si, jak citlivě rekonstrukce objektu probíhá. Kombinace dřeva, šedého pohledového betonu a stěrek tady zkrátka pasuje.
A atmosféře pomáhá i varna a světlý ležácký sklep ozářený nerezovými tanky.
Každý z nich má svůj název - Adéla, Vojtěch či Jáchym. „To jsou jména našich dětí“ vysvětluje Pavel Franěk, zatímco připravuje horkou vodu pro dnešní vaření. Je jedním ze čtyř kamarádů, kteří stojí za značkou Přátelský pivovar Malešov, a sám o sobě nechce mluvit jako o sládkovi.
„Jsem vařič“ říká s tím, že hlavním sládkem je tu Marcel Hofman. „Vařičů je nás tu ale víc. Sládkové dělají z výroby piva strašnou vědu, ale zas taková věda to není,“ směje se Franěk.
I když přímo v Malešově chtěli pivo dělat delší dobu a obnovit tak zdejší tradici zaniklou v roce 1946, začínali jinde.
Před čtyřmi lety v pražském Břevnově.
Později využívali minipivovarskou technologii v Letech u Prahy a lounském podniku Zloun. V Malešově rozjeli výrobu až letos v lednu.
K pivovaru patří i Pivní klub, který se mimo letní sezonu otevírá jen o víkendech.
Přímo zde se vypije pouze desetina veškeré produkce, zbytek se vyváží.
„Naším základem je ležák 12°,“ popisuje Franěk, zatímco otevírá dveře vedoucí ze sklepa. Za nimi se ukrývají zbytky zaklenutého příkopu, který chránil zdejší tvrz před dobyvateli - v roce 1421 ji například obléhali husité.
I když Přátelský pivovar Malešov několikrát změnil působiště, stále si drží stejné receptury. „Kvůli tomu jsme tak například jednu dobu, kdy zdražily chmely a měly malou hořkost, prodělávali na naší svrchně kvašené ipě,“ vrací se Franěk do minulosti.
Chmelem nešetří
Jak fungují osvědčené postupy nyní, jsme si nejdříve vyzkoušeli u Malešovské 10° (0,5 litru za 30 korun). Podle etikety jde o první recepturu vyzkoušenou ve vlastní varně. Pivo se 4,5 procenta alkoholu voní po sladu, chmelová chuť dobře ilustruje, že s Žateckým poloraným červeňákem se nešetřilo. I když desítku zdobí víc alkoholu, než výčepní piva obvykle mívají, nese si s sebou všechny jejich přednosti - lehkost, probublávající hořkost a příjemný říz.
Zaujal nás i spodně kvašený Marzen 13° (0,5 litru za 40 korun). Kořeny tohoto ležáckého stylu míří do Bavorska a v Malešově se jimi řídí. Pivo má silnou sladovou vůni, v chuti se pak mísí rovněž sladová ostrost s citelným řízem. Marzen působí plně a velmi sytě, i přes 5,6procentní alkoholovou razanci nabízí konzumentům vynikající pitelnost. 0
Přátelský pivovar Malešov
Malešov 56 SLÁDEK: Marcel Hofman, Pavel Franěk (foto) NABÍDKA: svrchně a spodně kvašená piva
PRODEJ PIVA S SEBOU: ve skleněných láhvích
v Pivním klubu CO DOPORUČUJEME: průraznou třináctku Marzen
OTEVŘENO: Pá 18.00-22.00, So 12.00-22.00, Ne 12.00-8.00
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz