Menu Zavřít

Žádná investice není bez rizika, říká spolumajitel crowdfundingové platformy finGOOD

1. 7. 2021
Autor: finGOOD
  • Společnost finGOOD sdružuje tisíce lidí, kteří mohou formou crowdfundingového investování podpořit projekty českých firem

  • Půjčku mají možnost získat i ty firmy, kterým banky v minulosti odmítly úvěr poskytnout, musejí ale nejdřív projít takzvaným skóringem

  • V crowdfundingovém investování vidí generální ředitel finGOOD Vít Endler budoucnost, zároveň připouští, že ani tato forma úvěru není bez rizika


Na začátku pandemie nevěděli, jestli investoři budou ochotní poskytovat své peníze, nakonec rostou čtyřikrát rychleji než v předchozím roce. Platforma finGOOD, která se specializuje na crowdfundingové investování do českých firem, momentálně sdružuje přes 2900 registrovaných investorů a každý měsíc jich zhruba 150 přibývá. Ti mohou s vidinou pravidelného výdělku financovat projekty různorodých firem, které úvěr formou anuitních splátek následně postupně splácejí.

„Aktuálně máme nejvíce projektů z oblasti developmentu residenčního bydlení. Jedná se o menší projekty rodinných anebo bytových domů,“ přibližuje generální ředitel a jednatel společnosti Vít Endler s tím, že letos by rád dosáhl milníku půl miliardy investovaných korun.

V rámci financování získávají lidé poskytující finance zúročení vložených prostředků v rozmezí 6-10 % ročně, říká Endler, přičemž minimální výše investice činí 5000 Kč. „Naši investoři jsou tak ve své podstatě bankou,“ vysvětluje šéf společnosti a dodává, že se zaměřují na firmy s obratem v rozmezí 10 až 200 milionů korun. Každá z nich ale musí nejprve projít takzvaným skóringem, během kterého jsou zkoumány finanční a byznysové ukazatele.

Analýza rizika je nutná

„Je pro nás důležité ověřit si cashflow podnikatele, protože pokud podnikatel nemá dostatečné cashflow, pak nemá z čeho splácet,“ uvádí Endler. Platforma proto zkoumá předchozí výsledky těchto firem, ale zároveň se zaměřuje i na aktuální byznys. Pomocí algoritmů dokáže rovněž predikovat, jak se bude vyvíjet do budoucna. Takzvaná risk analýza jednotlivých firem je pak dostupná také potenciálním investorům, kteří se na jejím základě mohou rozhodnout, zda chtějí projekt podpořit, a případně jakou částkou tak učiní.

Kromě projektů v oblasti developmentu spolupracovala společnost například s výrobními firmami z oblasti potravinářství, solení vozovek či oboru e-commerce, který podle Endlera banky zatím neumí pořádně pochopit a následně financovat. A právě to je jeden z důvodů, proč se firmy obrací na platformy založené na principu crowdfundingového investování. „Díváme se na podnikatele nejen z pohledu finančních ukazatelů, ale také z pohledu byznysu. Tím jsme schopni vidět to, co banky nevidí, a umíme financovat projekty, které v bance financovatelné nejsou,“ přibližuje generální ředitel společnosti finGOOD.

Investiční skupina Davida Rusňáka otevírá nový fond. V prvním roce počítá s projekty za 1,4 miliardy korun
Přečtěte si také:

Investiční skupina Davida Rusňáka otevírá nový fond. V prvním roce počítá s projekty za 1,4 miliardy korun

Nevýhodou bank je podle Endlera to, že mohou žádost o úvěr zamítnout nejen kvůli ekonomickým výsledkům dané firmy, ale také kvůli metodice, kterou dodržují: „Například některé segmenty jsou kvůli pandemii na black listech bank a financování nedostanou, i když mají dobré ekonomické výsledky, případně dostanou menší úvěrový rámec, než pro své podnikání potřebují,“ uvádí a doplňuje, že díky crowdfundingu se těmto firmám mnohdy dostává i větší pozornosti, takže jim kromě investice kampaň přináší i nové zákazníky.

Nesplacených úvěrů je minimum

Investorům platforma slibuje výhodu průhledné investice, to jinými slovy znamená, že každý člověk přesně ví, do jaké firmy investuje, a zná i případné zajištění úvěru pro případ, že by půjčku podnikatel nesplácel. „Každé investování s sebou nese určitou míru rizika, pokud vám někdo tvrdí opak, pak lže. I přes důkladnou analýzu podnikatele vždy může dojít k nepředvídatelným událostem, které způsobí, že firma není schopná splácet,“ konstatuje Endler.

Vzniklou situaci se pak společnosti snaží řešit s každým podnikatelem individuálně. „Pokud ale řešení nenajdeme, pak nastupuje naše právní kancelář a řešíme zajištění a následné zpeněžení majetku a vrácení peněz investorům,“ říká. Procento nesplacených úvěrů je podle něj naštěstí velmi nízké.

V budoucnost crowdfundingového investování Endler jednoznačně věří. Hodlá se navíc podílet na jejím utváření. Alespoň v České republice. „Věříme, že se stane standardním investičním nástrojem se solidním výnosem a nízkou mírou rizika,“ říká. A vzhledem k tomu, že od listopadu 2022 bude každý poskytovatel crowdfundingu muset mít licenci České národní banky, stane se obor postupně i profesionálnějším.

EBF24

A zlepšovat se budou i technologie, například ty, které se užívají při ověřování investora během registrace, ale také při vyhodnocování rizik. Konkrétně finGOOD momentálně chystá crowdfundingovou investiční aplikaci, která by proces financování měla ještě zjednodušit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).