Menu Zavřít

Zadlužená kladenská huť Poldi půjde do konkurzu. 150 zaměstnanců ztratí práci

11. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zadlužená kladenská huť Poldi půjde do konkurzu. Dlužníkovi se nepodařilo zajistit další financování, výroba podniku už měsíce stojí a zaměstnanci nedostávají výplaty. Usnesení o přeměně reorganizace podniku v konkurz bude vyhlášeno v blízké době, řekla na dnešním jednání u Krajského soudu v Praze soudkyně Jitka Sobková. Zhruba 150 zaměstnanců Poldi a její sesterské společnosti Poldi Trade čeká propouštění.

Usnesení o přeměně reorganizace podniku v konkurz bude vyhlášeno v blízké době, řekla na dnešním jednání u Krajského soudu v Praze soudkyně Jitka Sobková.

„Označit to za konec Poldi bych nechtěl, protože pokud se podaří ji prodat jako celek, tak může pod novým investorem pokračovat. A o to se budeme snažit,“ řekl insolvenční správce Adam Sigmund. O koupi podniku se podle něj předběžně zajímala jedna německá firma. „Budeme s tímto zájemcem v kontaktu. Doufáme, že se objeví i další zájemci a že se nám podaří dosáhnout co nejvyšší ceny,“ uvedl. O způsobu prodeje rozhodnou věřitelé. „Budeme se snažit postupovat co nejrychleji, ale odhadoval bych to v řádech měsíců,“ předpověděl Sigmund.

Do konkurzu míří jak Poldi, která měla na starosti výrobu, tak sesterská společnost Poldi Trade zajišťující obchod. Podle Sigmunda je v obou firmách stále zaměstnáno 149 lidí, které čeká propouštění, protože nejsou peníze na mzdy. Poukázal na to, že budou mít nárok na odstupné a náhradu mzdy za výpovědní dobu. „Tyto pohledávky jsou přednostní. Navíc zaměstnanci mají ochranu čili mohou uplatnit své nároky u úřadu práce a ten je vyplatí. A pak se místo nich přihlásí do insolvence,“ uvedl.

Předseda odborové organizace Jozef Kónya postup soudu přivítal, protože se podle něj dlouho nic nedělo a zaměstnanci nedostávají ani 80 procent platu, na něž mají nárok. Věří, že přijde investor, který výrobu obnoví. Lidé, kteří odešli, jsou podle něj ochotní se vrátit.


Ocelová města v ohrožení: vyžene Brusel těžký průmysl z Evropy?

Ocelárna, ilustrační foto


Souhrnná výše pohledávek za Poldi i Poldi Trade je podle Sigmunda 1,1 miliardy korun. „Co narostlo, jsou zapodstatové pohledávky, které vznikaly v průběhu reorganizace. Ty jsou dnes asi ve výši 200 milionů korun. Část z nich je splatná, část se teprve stane splatnou,“ upřesnil správce.

Podmínkou reorganizace povolené letos na jaře bylo mimo jiné splacení pohledávek, jež vznikly v době, než se Poldi dostala do úpadku. Na posledním jednání soudu byla lhůta prodloužena do dneška. Sigmund ale uvedl, že se nic nezměnilo k lepšímu. Zástupce dlužníka potvrdil, že financování se nepodařilo zajistit. Podle Sobkové byla situace předvídatelná, protože dlužník neplnil povinnosti vyplývající z reorganizačního plánu, a stanovil si dokonce opatrovníka.

Kladenská huť bývala pýchou českého průmyslu, slavná ocelárna patřila k největším firmám v zemi. Nyní patří společnost Poldi skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru, jednatel je Ital Adriano Zambon. Podnik tvoří provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování.

MMF24

Problémy Poldi Kladno začaly už po roce 1989, kdy se nedokázala vyrovnat s rozpadem socialistických trhů a omezením domácí průmyslové výroby. Privatizoval ji podnikatel Vladimír Stehlík, který s oborem neměl zkušenosti a chyběl mu i kapitál. Pod jeho vedením se postupně součásti holdingu dostaly do konkurzu a zastavily výrobu.

Čtěte také:

ArcelorMittal chce v Ostravě vybudovat otevřenou skládku uhlí, místní jsou proti

ArcelorMittal prodává válcovnu plechu. Zájem mají Poláci i Rakušané

ArcelorMittal Ostrava loni zvýšil zisk o téměř 350 procent. Vydělal přes 1,3 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).