Menu Zavřít

Žadatelé o dotace čekali na rozhodnutí ministerstva průmyslu téměř rok, zjistili kontroloři

4. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Na rozhodnutí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) o přidělení evropské dotace na rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace zpočátku žadatelé čekali skoro rok. Vyplývá to z výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle MPO se, i přes počáteční zpoždění a komplikace při administraci projektů vědy a výzkumu, čerpání prostředků zlepšilo.

Na investice z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost do výzkumu, vývoje a inovací (OP PIK) je pro Česko v programovém období 2014 až 2020 připraveno 34,8 miliardy korun, na podzim byly proplaceny projekty za 3,5 miliardy korun, tedy zhruba deset procent z připravených dotací.

Z pohledu projektů schválených k podpoře byla podle NKÚ situace příznivější, ministerstvo schválilo v kontrolovaném období projekty za zhruba polovinu z připravených peněz, přibližně za 16,7 miliardy korun.

Dotace z OP PIK jsou určeny zejména pro malé a střední podniky, ale také velké firmy, výzkumné instituce a další subjekty. Loni tento program Evropská komise Česku pozastavila kvůli vysoké chybovosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které za program zodpovídá, pak v listopadu sdělilo, že problémy vyřešilo.

Nejvyšší kontrolní úřad uvedl, že jedním z důvodů, které se negativně podepsaly na čerpání evropských peněz, byla velmi dlouhá doba potřebná na schválení žádosti o dotaci. „V roce 2016 žadatelé čekali v průměru dlouhých 345 dní na rozhodnutí MPO, zda bude předložený projekt podpořen. Také na rozdíl od předpokladu MPO neměly v letech 2016 až 2018 malé a střední podniky dostatečný zájem o vypsané dotační výzvy,“ zjistili kontroloři.


Rozpočtový zázrak z Bruselu. Přebytek je důsledkem štědrého dárku

 Navrch huj. Ministryně financí Alena Schillerová chválí skvělý výběr daní. Že ale místo plánovaných 82,5 miliardy korun příjmů z programů EU přiteklo zhruba 119,4 miliardy, tím už se nechlubí.


Podle nich v jedné z oblastí podpory OP PIK čerpání fakticky vůbec nezačalo. Jde o územní integrované investice, kde dotace podnikům zprostředkovávají městské aglomerace. Do loňského podzimu městské aglomerace podaly pouze 15 žádostí o podporu za necelých 450 milionů korun a žádný projekt v té době nebyl schválen k podpoře. Připraveno je přitom více než 2,1 miliardy korun. V době kontroly navíc nemělo MPO pro tuto oblast připravený harmonogram pro vyhlašování dalších výzev na letošní rok, dodal NKÚ.

MPO dnes uvedlo, že přes všechna počáteční zpoždění a komplikace při administraci projektů vědy a výzkumu pro inovace v OP PIK, kterým se kontrola NKÚ věnovala, se čerpání zlepšilo. Podařilo se dodržet pravidlo n+3 což bylo pro hodnocení OP PIK rozhodující. „V současné době byla zavedena celá řada zjednodušení a to jak v podmínkách vyhlašovaných výzev, tak v procesech administrace projektů,“ uvedl náměstek pro fondy EU Marian Piecha.

Kontroloři se zabývali také tím, zda MPO kontrolovalo, jestli příjemci po získání podpory dodržují všechny podmínky. V době udržitelnosti, po kterou příjemce musí projekt udržovat v chodu, ministerstvo neprovedlo podle NKÚ žádnou kontrolu na místě. Třetina z více než 550 dokončených projektů přitom měla za sebou minimálně první rok provozu.

EBF24

NKÚ se v této kontrole zaměřil na úspěšnost čerpání dotací a nastavení pravidel pro rozdělování peněz nebo hodnotil dopady rozdělené podpory. V letošní kontrole, která má trvat od ledna do září, se zaměří na to, zda jsou peníze vynakládány účelně a hospodárně.

Dále čtěte:

Ministerstvo práce selhává. Nezvládá zlepšit úroveň sociálních služeb, tvrdí NKÚ

Konkurenceschopnost Česka stagnuje, v inovacích výrazně zaostáváme

Až dojdou peníze, začneme myslet? Vysoký růst mezd vyžaduje rychlejší tempo inovací

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).