Menu Zavřít

Začátek nové tradice? Příští týden začne na Pražském hradě první česko-americké obchodní fórum

6. 3. 2020
Autor: Tomáš Novák, Euro

Česko-americké obchodní fórum, které se uskuteční příští týden na Pražském hradě, by mělo být prvním ročníkem pravidelné akce. Novinářům to dnes řekl americký velvyslanec Stephen King, který věří tomu, že fórum významně přispěje i k růstu českého vývozu do Spojených států. Na fórum by mělo dorazit na 300 účastníků, podle velvyslance by program nemělo ovlivnit současné rozšíření nákazy koronavirem.

"Jsem osobně velmi nadšený z toho, že pořádáme to, co bych nazval první výroční americko-českou obchodní konferencí," řekl King. Prohlásil, že posilování česko-amerického obchodu považuje za svou osobní prioritu v roli velvyslance a že obchod je jedním ze základů kvalitních mezinárodních vztahů. V Česku podle něj je potenciál pro to, aby obchodní vazby s USA rostly.

Na konferenci vystoupí prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) nebo předseda Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Spojené státy bude zastupovat King. Původně se plánovala účast ministra obchodu Wilbura Rosse, který ji ale musel odříct kvůli naléhavému jednání v americkém Kongresu, řekl velvyslanec.

Fórum se uskuteční ve čtvrtek v Jízdárně Pražského hradu. Hrad v minulosti opakovaně hostil česko-čínská obchodní fóra, jeho poslední ročník se měl konat loni na podzim, ale zatím se neuskutečnil. King dnes zdůraznil, že česko-americké fórum nepovažuje za náhradu čínské akce. Zeman podle něj návrh na pořádání fóra uvítal, možnost posílení obchodu vnímá prezident jako přínosný pro obě strany.

Na konferenci podle Kinga dorazí zástupci zhruba 300 firem, budou mezi nimi i americké společnosti, které dosud v Česku nemají zastoupení. Velvyslanec očekává i účast americké společnosti Westinghouse, která se v Česku chce účastnit tendrů na dostavby jaderných elektráren Dukovany a Temelín, nepředpokládá však, že by se taková jednání konala přímo na obchodním fóru.

Velvyslanec věří tomu, že na průběh fóra nebude mít vliv současná nákaza koronavirem, která se objevila i v ČR. "Velmi úzce spolupracujeme s českou vládou, s ministrem (zdravotnictví Adamem) Vojtěchem (za ANO) ohledně opatření, která přijímají v souvislosti s různými shromážděními. Úzce spolupracujeme i s americkou vládou a jejími agenturami. Děláme vše potřebné, abychom minimalizovali možnost zdravotních obav v souvislosti s konferencí," řekl King.

Z českých výrobků je v Americe zájem především o motory, čerpadla a mikroskopy

Obchodní fórum bude součástí Americko-českého podnikatelského týdne konaného 10. až 13. března. Během celého týdne se uskuteční semináře o možnosti podnikání v USA nebo prezentace jednotlivých amerických států. King ve středu pořádá recepci pro podnikatele, na kterou byli pozváni i Babiš a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Spojené státy jsou pro ČR 11. největším exportním trhem. Loni český vývoz do USA činil více než 106 miliard korun. Na tamním trhu je poptávka především po českých motorech, čerpadlech a mikroskopech. Podle Hospodářské komory má největší exportní potenciál v USA český automobilový průmysl, s výstavbou nových domů a komerčních prostorů se zvyšuje zájem o české sklo.

Čtěte také:

Zahraniční obchod skončil v červenci v mírném přebytku. Vývoz stoupl o 8,4 procenta

Zbytečné lety do Pekingu: čeští vývozci se dobře prosazují jinde

EBF24

Vývoz k sousedům tvoří více než polovinu českého exportu. Na zboží tam čeká 135 milionů zákazníků

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).