Menu Zavřít

Za mobily i počítače si zákazníci připlatí. Výrobci čipů ženou ceny vzhůru, nestíhají financovat provoz

26. 5. 2022
Autor: Deposiphotos
  • Kvůli stále dražšímu provozu se řada výrobců čipů uchyluje ke zvyšování cen. Ty přitom už vloni poskočily až o 20 procent

  • Zákazníci tento efekt pocítí při nákupu mobilních telefonů, počítačů i domácích spotřebičů. Zdražují ale také automobily

  • S komplikacemi při výrobě polovodičů se spousta firem potýkala i během koronaviru


Elektronika, zejména ta spotřební, bude zase o něco dražší. Mohou za to slévárny, které se chystají k dalšímu plošnému navyšování cen svých polovodičů. A to navzdory faktu, že se k podobnému kroku uchýlily již vloni, kdy čipy podražily o deset až dvacet procent. „V letošním roce očekáváme další kolo zvyšování cen, ale menší – pěti- až sedmiprocentní,“ uvádí pro CNBC analytik společnosti Bain Peter Hanbury.

Týkat se to bude i největších světových výrobců včetně společností jako Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Samsung a Intel. Financování jejich provozu je údajně poslední dobou čím dál náročnější. Částečně ale budou ceny zvyšovat rovněž proto, že zkrátka mohou.

Trh s polovodičovými čipy během pandemie rekordně vydělává. V roce 2022 si ještě polepší, bude však čelit vážným hrozbám, předpovídají analytici
Přečtěte si také:

Trh s polovodičovými čipy během pandemie rekordně vydělává. V roce 2022 si ještě polepší, bude však čelit vážným hrozbám, předpovídají analytici

Za rostoucími provozními náklady stojí v první řadě dražší chemikálie, jež se při výrobě čipů používají. Také jejich ceny vloni rostly v rozmezí 10 až 20 procent. Zapomínat ovšem nelze ani na mzdové požadavky pracovníků, které jsou aktuálně mnohem větší než dříve.

Že ceny polovodičů porostou, avizovali v TSMC relativně nedávno. Nyní tak v horizontu pouhých 12 měsíců činí již podruhé – třebaže tentokrát půjde o zdražení „pouze“ v řádech jednotek procent. Zhruba o pětinu se pak své čipy chystá zdražit i jihokorejský Samsung.

„Vzhledem k přetrvávajícímu nedostatku polovodičových čipů si výrobci mohou účtovat vyšší ceny, protože zákazníci se stále snaží zajistit si dodávky,“ přibližuje Hanbury s tím, že nedostatek těchto klíčových součástek by se mohl začít zmírňovat až někdy ke konci roku.

Růst odpovídá inflaci i zdražování energií

Podle analytika společnosti Forrester Glenna O'Donnella by zvyšování cen čipů nemělo nikoho překvapit. Růst o 10 až 15 procent je prý navíc zhruba v souladu s inflací.

Na zdražování měla podle jeho názoru velký vliv pandemie, během níž se nedostatek polovodičů projevil v plné síle. A když už se zdálo, že je svět z nejhoršího venku, začalo se bojovat na Ukrajině. „Výrobci se potýkají s vlastními rostoucími problémy s dodávkami, které ještě zhoršuje válka na Ukrajině. Poptávka navíc zůstává vysoká, zatímco nabídka je stále omezená,“ vysvětluje O'Donnell.

Situaci podle něj nepřidávají ani rostoucí ceny energií – výroba čipů je totiž z pohledu spotřeby elektřiny velice náročná. „Při pohledu na tyto faktory je pravděpodobné, že výrobky, které využívají pokročilejší čipy, jako jsou grafické procesory (GPU) a špičkové procesory (CPU), zdraží,“ komentuje situaci vedoucí pracovník pro polovodiče ve společnosti Accenture Syed Alam. Vyšší ceny se tedy podle O'Donnella budou týkat osobních počítačů, hraček, spotřební elektroniky, bílého zboží i automobilů.

Ještě nedostupnější elektromobily

Zářným příkladem fenoménu zdražování je americká Tesla. Ta zvyšuje ceny svých elektromobilů v důsledku rostoucích nákladů na klíčové materiály potřebné pro výrobu baterií. Kdo si bude chtít od společnosti Elona Muska koupit nový vůz, musí podle webu CNBC v dohledné době počítat s až 20procentní přirážkou.

Už nyní je přitom většina vozů dotčené automobilky výrazně dražší než začátkem roku 2021. Cena nejlevnější verze Modelu 3 aktuálně začíná v USA na 46 990 dolarech (zhruba 1,1 milionu korun), což je o 23 procent více než loni.

Díky implantovanému mikročipu můžete zaplatit rukou, nepotřebujete kartu ani mobil. Má to však několik podmínek
Přečtěte si také:

Díky implantovanému mikročipu můžete zaplatit rukou, nepotřebujete kartu ani mobil. Má to však několik podmínek

Zdražování se nevyhnula ani společnost Rivian. Ta začátkem března oznámila, že oba její spotřebitelské modely, pickup R1T a SUV R1S, budou s okamžitou platností k mání za výrazně vyšší ceny. První jmenovaný zdraží o 18 procent na 79 500 dolarů (asi 1,8 milionu korun), zatímco v případě toho druhého si musejí řidiči připravit dokonce o jednadvacet procent navíc, tedy 84 500 dolarů (přibližně 1,9 milionu korun).

KL24

Hanbury nicméně dodává, že řada odvětví bude mít s přenesením rostoucích vstupů na koncové zákazníky na rozdíl od obou zmíněných automobilek poměrně výrazný problém. Konkrétně se může jednat například o výrobce chytrých telefonů, jejichž poptávka se nejen kvůli inflaci postupně snižuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).