Menu Zavřít

Komerční banka rozjela velkou reorganizaci. A bude propouštět

22. 8. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Každá operace, kterou musí podstoupit pacient, aby mohl dál vést aktivní život, bolí. Platí to i v případě velké proměny Komerční banky (KB). Tuzemská bankovní trojka na jaře spustila tříletý restrukturalizační program KB Change, po jehož dokončení v roce 2020 chce fungovat efektivněji a lépe obsluhovat klienty.

V rámci programu KB nyní vytvořila „rezervu na pokrytí očekávaných výdajů spojených s restrukturalizací“. Celková výše této rezervy je 295 milionů korun. Z toho 223 milionů jsou náklady na odstupné zaměstnancům, k jejichž propouštění dojde kvůli zmenšování pobočkové sítě a centrály. Zbytek rezervy, 71 milionů korun, je určen přímo na snížení počtu poboček.

Stěhování manažerů

O kolik zaměstnanců by se mělo jednat, banka neupřesnila. „Nejsme nyní s to kvantifikovat přesný počet lidí, vytvořili jsme rezervu pro celé období do roku 2020, abychom měli prostor k optimalizaci celkové struktury banky. Až budeme znát přesné číslo, půjdeme s ním nejprve za odbory a teprve poté ho zveřejníme,“ řekl týdeníku Euro generální ředitel KB Jan Juchelka. Pokud by banka vyčerpala celou rezervu na odstupné, jednalo by se o propuštění stovek zaměstnanců.

 Generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka

Generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

Podle informací týdeníku Euro zasáhne „optimalizace“ do velké míry střední management. Banka plánuje snížit počet regionálních divizí z deseti na pět a snížit i samotný počet manažerských úrovní. Některé změny už jsou v běhu. Na přelomu roku se nejvyšší vedení banky přestěhuje z budovy v ulici Na Příkopech v centru Prahy na Václavské náměstí a do pražských Stodůlek. Centrála Komerční banky pak bude rozdělena mezi tato dvě místa.

Banka také vidí potenciál v malých a středních firmách, jejichž obsluze v uzpůsobuje i vzhled poboček. První místa pro menší a středně velké byznysmeny už vznikla na jižní Moravě. Mají odbornější obsluhu a prostory, v nichž budou bankéři podnikatelům představovat technické novinky, jako třeba mobilní bankovnictví pro firemní klienty, internetovou platformu pro ošetření měnových rizik nebo zařízení pro akceptaci platebních karet. Nově se „schůzky“ s klienty budou moci odehrávat i formou videohovoru.

Stroj na peníze

KB od roku 2016 převádí vybrané pobočky na bezhotovostní. Důvod je prostý, hotovostní operace jsou pro banku velmi drahé. V současnosti je bezhotovostních poboček téměř třicet; hotovost na nich lze ukládat jen prostřednictvím vkladových bankomatů. KB také pokračuje v trendu, který nastavili někteří konkurenti, a automatizuje vnitřní procesy jako například firemní úvěry či správu kreditních karet.

 Dividendy, které Komerční banka vyplatila akcionářům

V roce 2020 má vyjít KB z tohoto procesu jako štíhlejší a hlavně výrazně zisková banka. „Jsme od začátku transparentní, když říkáme, že celkový hlavní cíl restrukturalizace banky spočívá v tom, abychom byli lepší, rychlejší a jednodušší v interakci s klienty, abychom vytvořili pozitivní pracovní prostředí pro zaměstnance a současně udrželi finanční výkonnost banky na úrovni uspokojivé pro naše akcionáře,“ říká Juchelka. Akcionáři, z nichž největší je francouzská bankovní skupina Société Générale, zatím mohou být s Komerční bankou spokojeni. Za posledních deset let jim na dividendách vyplatila 87,1 miliardy korun.

Dále čtěte:

Investiční politika státu je špatná, říká šéf České spořitelny Salomon

Nechtěná kreditní karta ve schránce? Pochybný trik zkouší i dcera Komerční banky

KL24

Platby mobilem na vzestupu: Google Pay zavedou další banky, příchází i Apple Pay

Čistý zisk bank loni klesl o 700 milionů na 60 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).