Menu Zavřít

Z Vinohrad až na konec Evropy. Český Sipral se chystá podepsat 400milionovou smlouvu na další zakázku v Londýně

3. 2. 2021
Autor: Redakce
Když před 30 lety začínali, byli na to tři a svoji firmu řídili z bytu na Vinohradech. Dnes mají kolem sebe tým několika set lidí a spolupracují se spoustou nadaných architektů, díky nimž jsou schopni zrealizovat projekty, na které by si mnoho jejich konkurentů netrouflo. Skleněné fasádní konstrukce české stavební společnosti Sipral mohou obdivovat jak Pražané, tak například i obyvatelé Londýna či Kodaně.

Zde se firma zakladatele Leopolda Bareše, pražského podnikatele roku 2016, podílela na stavbě jedné z nejmodernějších a zároveň nejpozoruhodnějších budov v celém Dánsku – spalovny odpadů Amager Bakke. Jde o architektonický skvost, který vedle svého primárního účelu slouží rezidentům i jako skvělé místo pro rekreaci a sport. Na šikmé střeše se mimo jiné nachází park a sjezdovka s umělým povrchem umožňujícím lyžování de facto po celý rok.

Podle dostupných informací má být spalovna schopna zpracovat až 400 tisíc tun odpadu ročně a vyprodukovat z něj dostatek nízkouhlíkové elektřiny a tepla pro 550 tisíc obyvatel a 140 tisíc dánských domácností.

Pro oceňovanou spalovnu Amager Bakke v dánské Kodani dodala společnost Sipral kompletní opláštění.

Sipral se na projektu její výstavby, která vyšla v přepočtu zhruba na 15 miliard korun, podílel tím, co umí nejlépe – dodávkou komplexního vnějšího opláštění a speciální prosklené vnitřní příčky oddělující administrativní část od části provozní.

„Funkční fasádní plášť se skládá z modulové fasády administrativní části, kde jsou vysoké nároky na tepelné a akustické parametry, z modulové fasády provozní části budovy a z vodotěsného fasádního pláště tipping hall,“ uvádí společnost na svých webových stránkách. „Celý povrch budovy zakrývá druhá, pohledová vrstva hliníkových kazet vyrobených z přírodního hliníku. Těch je zhruba 3250 kusů.“

Budova spalovny Amager Bakke v Kodani, jež byla nominována na prestižní cenu Evropské unie za současnou architekturu, patří bezesporu mezi nejúspěšnější projekty, na nichž se v Sipralu během jeho třicetileté existence podíleli. Zdaleka však není jediný. Také v České republice za sebou Barešova firma zanechala, respektive zanechává poměrně výraznou stopu.

https://twitter.com/Sipral_as/status/1354749960827367426

Během loňského roku společnost dokončila instalaci fasády na budově The Flow Building, jež se nachází na pražském Václavském náměstí. Vedle toho stojí za realizací fasádního opláštění V Tower na Pankrácké pláni a vysočanské O2 arény či za instalací vnější a vnitřní rastrové fasády olomoucké galerie Šantovka.

Ve Francii se Sipral pro změnu podílel třeba na opláštění multifunkční U Areny, jež slouží primárně jako domovský stánek pařížského ragbyového týmu Racing 92, nebo budovy Nadace Luise Vuittona situované jen několik set málo metrů opodál.

Ve venkovních fasádách olomoucké nákupní galerie Šantovka dodával Sipral mimo jiné více než 40 kusů dveří.

Ještě hlasitěji jméno této přední české firmy rezonuje ve Velké Británii. Tam se Barešova společnost podepsala pod projekty jako budova sheffieldské univerzity The Diamond, manchesterské MEC Hall či dvojice mrakodrapů bytového komplexu Wardian London, které se po dokončení zařadí v rámci této devítimilionové metropole mezi nejvyšší stavby vůbec.

A právě město nad Temží se zdá být Sipralu v poslední době osudným. Vedle výše zmíněné dvoumiliardové zakázky totiž zástupci firmy před pár dny oznámili, že se tu chystají uzavřít další významný obchod. Oč konkrétně se má jednat, výkonný ředitel společnosti Radim Koštial prozradit nechtěl, už teď je ale známo, že cena projektu dosáhne hranice 400 milionů korun.

CONTENT24

https://twitter.com/RadimKostial/status/1355417309901418497

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).