Menu Zavřít

Dali jsme opici do mozku implantát, aby mohla hrát videohry, řekl Elon Musk na Clubhouse

3. 2. 2021
Autor: CC BY-NC 2.0: jdlasica via Flickr
Implantáty společnosti Neuralink by ve vzdálenější budoucnosti mohly pomáhat ochrnutým lidem. Zatím umožňují primátům ovládat videohry a nejbohatšímu muži světa vydávat senzační prohlášení, na která si tak potrpí.

Startup Neuralink Corp. implantoval opici do mozku drátky, které jí umožňují hrát videohry. Na nové sociální síti Clubhouse to oznámil Elon Musk – podnikatel a investor, který se vedle automobilky Tesla a kosmického programu SpaceX angažuje také v řadě jiných projektů. Mezi nim právě v Neuralinku.

„Opičák je spokojený,“ cituje Muskova slova agentura Bloomberg. „Máme opici, která má v lebce implantát s drátky a může ovládat videohry svým mozkem,“ uvedl Musk, podle některých zdrojů čerstvě nejbohatší člověk světa, před několika tisícovkami posluchačů. Dodal také, že prostředí, ve kterém Neuralink opice chová, je „nejhezčí na světě“ a že chtějí opice naučit hrát mezi sebou myšlenkový ping-pong.

Cílem projektu ovšem není zabavit primáty, ale vyvinout zařízení, které by lidem po úrazu mozku či páteře vrátilo ztracené schopnosti. Nervové buňky totiž komunikují prostřednictvím elektrických signálů. Tyto signály lze prostřednictvím elektrod zaznamenávat a postupně tak vysledovat, k čemu který signál slouží. Ale funguje to i obráceně – vybuzením elektrického proudu na elektrodě se změní elektrické pole okolních neuronů. Stimulací správných sekvencí pomocí většího množství elektrod tak lze například ovládat pohyby nebo vyvolávat vjemy.

Prostřednictvím implantátů by teoreticky bylo možné ovládat i telefony, počítače a tablety. Ovládat počítač myšlenkami se vědci snažili už v minulosti. Jednalo se však o speciální helmy, jež zachycovaly mozkové impulsy a následně je přenášely na obrazovku. Lidé tímto způsobem posouvali kurzorem myši nebo upravovali hlasitost počítače. Helmy nicméně nikdy nedospěly do stadia praktické použitelnosti, protože nedokázaly přenášet signály s potřebnou přesností. Přestože nervovou aktivitu je možné sledovat i prostřednictvím neinvazivních technik, pouze implantováním elektrod „přímo ke zdroji“ lze s dostatečnou přesností zaznamenávat vzestupy elektrického napětí na jednotlivých neuronech, vysvětluje Neuralink na svém webu.

BRAND24

Musk slíbil, že Neuralink v dohledné době zveřejní i video opice s implantátem. Možná na něj ale budeme čekat déle než slíbený „zhruba měsíc“, protože vizionář původem z JAR je notorickým uváděním nerealistických termínů nechvalně proslulý.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).