Menu Zavřít

Z pohledu střední Evropy nebyla Trumpova politika úplně špatná, myslí si polský exministr

4. 11. 2020
Autor: Wojciech Strozyk / Alamy Stock Photo/ Profimedia.cz

Bývalý polský ministr zahraničí a současný europoslanec Radoslaw Sikorski v rozhovoru pro německou televizi Deutsche Welle uvedl, že Trumpova zahraniční politika nebyla z pohledu zemí střední Evropy zcela negativní. Podle něj kontroverzní americký prezident správně evropské země tlačil do armádních investicí, na druhou stranu Sikorski lituje izolacionistické politiky, která oslabuje multilaterální spolupráci západních zemí.

Radoslaw Sikorski byl před pár lety stabilní vůdčí osobností polské strany Občanská platforma, český týdeník Respekt dokonce v roce 2014 Sikorského na své obálce opěvoval jako „nového lídra Evropy“. Tehdy mu byla předpovídána i hvězdná kariéra v mezinárodních institucích, spekulovalo se o jeho angažmá na vysokých pozicích v OSN, EU i v NATO. Do jeho plánů však tvrdě narazila konkurenční strana Právo a spravedlnosti, která v roce 2015 ukončila dlouholetou vládu Občanské platformy a s ní i líbivé vyhlídky Radoslawa Sikorského.

Dnes je Sikorski „pouze“ poslancem Evropského parlamentu, kam se dostal v loňských volbách. Jako člen zahraničního výboru pozorně sleduje Spojené státy. Co podle něj udělal s transatlantickými vztahy prezident Trump? „Myslím, že poškodil důvěru v evropsko-americkou alianci, i přesto, že v některých věcech měl pravdu. Například v tom, že vyzval státy k větším investicím do obrany,“ prohlásil pro německé Deutsche Welle Sikorski. Donald Trump opakovaně upozorňuje evropské státy, že je nutné, aby vynakládaly dostatečné množství peněz na svoji obranu, k čemuž se ostatně alianční země zavázaly.

Z hlediska zemí střední a východní Evropy není podle Sikorského Trumpova politika zcela špatná. „Trump měl také pravdu při zavedení sankcí kvůli plynovodu Nord Stream 2, touto investicí Německo upřednostnilo své vlastní zájmy před zájmy celé Evropy a hlavně střední Evropy,“ připomíná Sikorski problémovou výstavbu nového plynovodu, který má vést po dně Baltského moře z Ruska do Německa. Američané dlouhodobě upozorňují na nebezpečí zvýšení energetické závislosti na Ruské federaci a snaží se dokončení plynovodu zabránit sankcemi a vytvářením tlaku na zainteresované společnosti a státy.

Nicméně bývalý ministr zahraničních věcí (za Občanskou platformu) a obrany (za Právo a spravedlnost) nezapomíná ani na kritiku Trumpovy politiky. „Samozřejmě jeho odstoupení od íránské jaderné dohody, jeho odstoupení od pařížské dohody, neúčinná diplomacie vůči Severní Koreji,“ vypočítává Sikorski neúspěchy amerického prezidenta. Za jeden z jeho nejhorších momentů označuje prohlášení na summitu v Helsinkách, při kterém tvrdil, že ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi důvěřuje více než FBI.

Samotné Polsko je svojí orientací na Spojené státy známé již od 90. let, pod vedením konzervativní vlády Práva a Spravedlnosti Jaroslawa Kaczynského se toto spojení ještě umocnilo. Podle Sikorského vláda a prezident vsadili všechno na vztahy s Trumpem. „Na oplátku Polsko dostalo vágní sliby o přesunu vojáků z Německa do Polska,“ říká Sikorski. „Na druhou stranu pokud prezident Trump prohraje, tak naše vláda a náš prezident budou poněkud mimo hru. Bude pro ně poměrně těžké budovat vztahy s Joe Bidenem,“ bojí se opoziční politik.

EBF24

Naopak z evropského pohledu by Bidenova výhra byla podle Sikorského dobrou zprávou, na rozdíl od Trumpa by se Biden měl vrátit k multilaterálnímu stylu politiky, který prosazoval bývalý prezident Barack Obama, jehož byl Biden viceprezident. „Víme, že podporuje transatlatnické vztahy. A já vím, že on a jeho tým se už připravují na slavnostní uvedení své politiky vůči Evropské unii,“ doufá Sikorski.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).