Menu Zavřít

Z odpadního materiálu vyrábějí v GeoCore úsporné čističky vzduchu. Zájem o ně vzrostl díky covidu i rostoucím cenám energií

11. 4. 2022
Autor: Geocore
  • Pražská firma GeoCore, kterou před 14 lety založil Zdeněk Matějovský, se věnuje návrhu a realizaci komplexních řešení úsporných systémů. Novinku v jejím sortimentu představují ionizační přístroje a čističky vzduchu do aut

  • Systémy zlepšují klima v obytných prostorech i na pracovištích a ušetří až devadesát procent výdajů za energie

  • Matějovský je vyrábí z odpadního dřeva, mědi a hliníku. Přístroje nemají filtry a jsou bezúdržbové


Konkurenti Zdeňka Matějovského rádi nemají. Přitom dělá tolik všeobecně společensky prospěšných věcí – pod hlavičkou firmy GeoCore vytváří úsporné energetické systémy, jež zlepšují klima v interiérech kancelářských budov, logistických provozů, v rodinných domech, ale i v autech. Svým klientům pomáhá snižovat spotřebu energií a zároveň jim přináší komfort pomocí čističek vzduchu, rekuperačních zařízení a ionizátorů. Lidem uzavřeným v budovách uprostřed prašného velkoměsta umožňuje nasát závan čerstvého vzduchu a rozjitřit v nich vzpomínky na léta strávená u moře a prázdniny u babičky na vesnici. Jeho ekologické stroje navíc nevytváří žádný odpad, ba naopak jsou z něj samy vyrobeny.

„Někteří se nedokázali přenést přes to, že moderní čistička vzduchu filtr mít nemusí. Když jsme ji dávali na trh, byli jsme méně známá firma z Čech, která vyrábí čističky bez filtru. Brzy však začaly přicházet poptávky nejen od nás, ale i ze zemí jako například USA, Jižní Korea, Saudská Arábie a další. Bylo to těžko uvěřitelné,“ vzpomíná Matějovský pro redakci Euro.cz.

Ionizační čističky začal prodávat během pandemie, kdy se zákazníci probudili a začali se ptát, co by mohli udělat pro zlepšení ovzduší v kancelářích. Zkušený podnikatel proto prošel kompletní tuzemskou nabídku těchto zařízení a zjistil, že žádné z nich se nepyšní oficiálním certifikátem o účinnosti. Výrobci ji deklarovali pouze používáním hepa filtrů. Ty jsou však pro planetu z hlediska odpadu velice zatěžující, a tedy v rozporu s posláním firmy, což zakladateli Geocore vadilo natolik, že se rozhodl vyrobit vlastní čističku.

Zahnali jsme ekologii do extrému

Část Matějovského bývalých zaměstnanců se nyní živí jako designéři. Ti tehdy řekli, jak by řešení zhruba mělo vypadat. Vystudovaný energetik se následně postaral o technické provedení. „Když už jsme všechno vychytali a technicky doladili k plné funkčnosti, chtěli jsme šetřit přírodu a vyrábět čističku z odpadních materiálů. Rozhodli jsme se pro dřevo, protože toho bylo dost. Víka nám dodávala jedna firma ze zbytků svého dřeva na topení. Snažili jsme se, aby tam bylo co nejméně plastu, a zahnali jsme to do extrému.“

„Chtěli jsme dokázat, že lze jednoduše vytvořit čističku z odpadních materiálů, která má spolehlivou a prokazatelnou účinnost a nejmenší spotřebu na trhu,“ popisuje podnikatel celý proces. Mimochodem, elektřina spotřebovaná čističkou vyjde asi na 90 korun ročně.

Jednoduše chytré zemědělství. Český startup Agdata pomáhá farmářům i obcím šetřit pomocí digitalizace
Přečtěte si také:

Jednoduše chytré zemědělství. Český startup Agdata pomáhá farmářům i obcím šetřit pomocí digitalizace

Stroj vytváří vzduch podobný tomu v hlubokém lese, kde se nachází v každém krychlovém centimetru celých padesát až sto tisíc nabitých částic, respektive takzvaných aniontů a kationtů (na rozdíl od pouhé stovky, jako je tomu nad asfaltem).

Kyslíkové ionty vznikají přirozeně na základě chemických reakcí v atmosféře, jako takové mají ale krátkou životnost. V suchých podmínkách umírají o to rychleji, a proto ve městě nemají moc šanci. Pokud navíc proženeme vzduch filtrací, všechny je pobijeme.

Jednou z nejdůležitějších vlastností těchto iontů je fakt, že stojí za reakcí produkující vzdušný kysličník, který likviduje choroboplodné zárodky a váže na sebe prach, aby dosedl na zem. Právě ten dodává vzduchu onu ,příchuť‘, kterou cítíme při příjezdu na chatu.

My jsme vám to říkali

Fyzicky jsou na změny v ovzduší citliví hlavně senioři. Na rozdíl od některých drsňáků tvrdících, že špinavý vzduch posiluje plíce, si změny všimnou hned. Nicméně ve městech o statisících hlav lze ionty do prostředí dodávat jedině pomocí technologie. Ta se pak dá univerzálně, s jistými úpravami, využívat v rodinných domech i v rozsáhlých skladech. Nebo nově třeba v autech.

Poptávka po chytrých řešeních na úpravu vzduchu se v případě firmy GeoCore zvýšila za poslední dva roky pětkrát. Matějovský je za tento nárůst přirozeně rád, ačkoliv jak sám přiznává, vzhledem ke skutečnosti, že společnost založil již v roce 2008, jej očekával daleko dřív. 

„Průmysl čistotu vzduchu ani úsporu energií donedávna moc neřešil. Téma komfortu zaměstnanců nebylo na pořadu dne a energie si podnikatelé prostě napsali do nákladů. Jestli stály každý rok o dvě nebo tři procenta víc, je netrápilo,“ líčí podnikatel. „Teď ceny plynu i elektřiny stoupají po desítkách procent, což už poznáte, takže nás firmy tahají do svých provozů a chtějí, abychom jim pomohli ušetřit. My jsme jim od roku 2008 říkali, že to přijde. Že není možné, aby se energie udržely na tak nízké úrovni,“ říká dále.

Domácí čistička při maximálním výkonu hučí hlasitostí 25 decibelů, při normálním provozu je však zcela tichá. Foto: GeoCore

Pomohla ale i pandemie, díky níž se mnozí ve strachu z nákazy začali shánět po zařízeních na filtraci vzduchu. I proto je nyní typickým zákazníkem GeoCoru - mimo průmyslových subjektů a bank, jež chtějí svým lidem dopřát kvalitnější ovzduší v kancelářích prostě proto, že na to mají prostředky - kutil, který si staví dům svépomocí. Možná ho právě dokončuje, má doma fungl nový nezkolaudovaný plynový kotel, ještě ani pořádně nezatopil, a už vzhledem k cenám plynu hledá alternativu. I na poli vytápění budov je totiž GeoCore zásluhou své rozsáhlé nabídky produktů aktivní a přichází s efektivním řešením. 

„Největší legrace je s architekty, kteří si k nám chodí pro rady. Přitahujeme totiž architekty, kteří jsou zvídaví a hledají alternativní řešení. Takhle vznikly dřevěné stropy, které topí a chladí. Tenhle produkt je pro naši energetickou koncepci obzvlášť důležitý, protože vytváří vnitřní pohodu. Máme jich 14 typů, protože každý architekt chce jinou barvu, nebo chtějí, aby stávající strop v budově začal topit a chladit,“ směje se Matějovský.

Aby vám děti nezbouraly dům

V případě stropu musí být zařízení naprosto bezúdržbové. Technologie se totiž vkládá do stavebních konstrukcí. Proto jsou voleny pouze takové materiály, které garantují dlouhou životnost, a vybírají se pouze ty ověřené desítkami let používání. To je mimochodem rovněž důvod, proč firma dává ruce pryč od všeho plastového.

EBF24

Návrat ke dřevu i rostoucí obliba fotovoltaiky. Češi hledají alternativy k vytápění plynem a elektřinou
Přečtěte si také:

Návrat ke dřevu i rostoucí obliba fotovoltaiky. Češi hledají alternativy k vytápění plynem a elektřinou

Zmíněným přístupem se Matějovský snaží přimět zákazníky k tomu, aby připravili své domy na budoucnost. To znamená i implementaci chytrých systémů, jež budou pravděpodobně standardem bydlení. Mnoho lidí si totiž prý neuvědomuje, že nestaví obydlí jen pro sebe, ale že budovy mohou stát na místě celé desítky let. Zdědí je děti a po nich jejich děti. „Další generace možná budou muset ten dům rozsekat… Tak stavte tak, aby nemusely,“ uzavírá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).