Menu Zavřít

Z lapáku do Senátu

9. 9. 2016
Autor: Škarda Vladimír/E15

Bývalý státní úředník chce kandidaturou upozornit na údajně nespravedlivý proces.

V přehršli mnohdy i bizarních osobností, kandidujících v blížících se senátních volbách, jedno jméno výrazně vyniká. Koruna česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska) na Kutnohorsku posílá do Senátu bývalého poslance ODA a někdejšího úředníka ministerstva pro místní rozvoj Radima Špačka. „Hm, co na tom, chce si v klidu nahrabat?“ řekl by si nezávislý pozorovatel. Je na tom to, že Radim Špaček kandiduje z věznice v Hradci Králové.

Špaček je jako dlouholetý politik realista. Ví, že jeho šance na zvolení do horní komory Parlamentu se blíží nule. Jeho cílem je upozornit na případ, v jehož rámci byl (a týdeník Euro má k dispozici spoustu indicií, že neprávem) odsouzen za údajné zneužití peněz z fondů Phare.

Kauzu odstartovali lidé pozdějšího premiéra Jiřího Paroubka, který v čele ministerstva pro místní rozvoj střídal unionistu Pavla Němce. Paroubkovy vztahy se šéfem nejmenší koaliční strany byly během předávání funkcí značně napjaté, navzájem se osočovali z nepořádku v úřadu. Vše vyvrcholilo zmiňovanou kauzou.

Přečtěte si, jak dopadli obžalovaní v kauze Opencard:

Kauza opencard: Svoboda a Hudeček dostali podmíněné tresty

 Zprava obžalovaní bývalí pražští primátoři Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček u Městského soudu v Praze, který má vynést 8. září rozsudek v kauze projektu opencard. (Zdroj: ČTK)

Petr Forman, tehdejší náměstek ministra pro místní rozvoj, spolu s dalšími devíti osobami (včetně Špačka) si podle policie jako organizovaná skupina „měli stáhnout“ z účtů fondů Phare celkem 229 milionů korun. Z této částky se během vyšetřování vrátilo 58 milionů korun, státnímu zástupci se podařilo zajistit dalších 150 milionů, 17 milionů zmizelo v zahraničí.

Radim Špaček tráví čas za mřížemi od loňského listopadu. Soudy trvaly deset let, ato v posloupnosti: zprošťující rozsudek, odvolání žalobce, podmínka, ostatní spoluobvinění (včetně Špačkova nadřízeného) neodsouzeni a Špaček čtyři roky vězení a peněžitý trest ve výši 27 milionů korun. „Vznášíme tím protest proti způsobu, jakým bylo vedeno vyšetřování případu a soudní proces v případu fondů Nadace pro rozvoj regionů a jejích fondů,“ řekl ke Špačkově kandidatuře serveru Hlídacípes.org místopředseda Koruny české Petr Krátký.

Za mříže se podle něj dostal člověk, který se naopak na případ zneužívání peněz snažil mimo jiné ve spolupráci s tehdejším náměstkem Formanem (jenž ve věci nadále čelí trestnímu stíhání) upozornit. Za Špačka se přitom od počátku staví i jeho spolupracovnice, nynější eurokomisařka Věra Jourová.

Špaček s Formanem mimo jiné poukazovali na nebývale vysoké odměny, které si dlouhodobě ze státem založené Nadace pro rozvoj regionů a Regionálního podnikatelského fondu vyplácela Jiřím Paroubkem najatá správcovská firma Czech Venture Partners, s mateřskou firmou v Nizozemsku. O zmiňované platby ve výši několika desítek milionů korun se ale policie nezajímala.

Firma Czech Venture Partners spolupracovala s Paroubkovými poradci dlouhodobě. Paroubek pak například odmítl stanovisko svých předchůdců potvrzené audity i varování Nejvyššího státního zastupitelství, které označilo konání zmíněných poradců za naplňující podezření ze závažné trestné činnosti. Česká republika musela později vrátit Evropské komisi více než 200 milionů korun subvencí a s firmou Czech Venture Partners s nizozemskou matkou se ministerstvo pro místní rozvoj pokoutně vypořádalo v dodnes utajované mezinárodní arbitráži, ve které proti státu vypovídali sami zaměstnanci ministerstva.

V poslední době začaly vyplouvat na povrch další nové informace k případu. A Špačkova kandidatura zpoza mříží hradeckého kriminálu sdílnost některých svědků ještě posílí. Podle informací týdeníku Euro není vůbec vyloučena obnova řízení, a naopak stíhání lidí, kteří v původní verzi případu svědčili.


Přečtěte si:

EURO : PRAHA
Pořízení Lítačky stálo 8,2 milionu, měsíční provoz 4,4 milionu

CONTENT24

Bez dohody. Bohemce znovu hrozí stěhování


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).