Menu Zavřít

Z kanceláří byty. Nové bydlení stále častěji vzniká v administrativních budovách

14. 9. 2020
Autor: Profimedia.cz

Výstavbu rezidenčního bydlení v Česku začíná výrazně postihovat nový trend. Jen v prvním pololetí letošního roku stavební firmy dokončily 344 nových bytů v nebytových prostorách, což představuje meziroční nárůst o 25 procent. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu. Zároveň jde o druhý nejvyšší výsledek za posledních deset let.

I u konverze bývalých kanceláří či skladů na byty je nutné získat souhlas s výstavbou a navíc ještě i se změnou způsobu využívání stávající stavby. Přesto u již stojících budov je získání povolení ke stavebním úpravám často jednodušší a rychlejší než vyběhat všechna potřebná razítka pro zcela novou výstavbu.

„Povolování nových staveb je u nás aktuálně natolik složité a zdlouhavé, že se mnoha investorům vyplatí i dříve nepříliš využívané cesty,“ tvrdí majitel Ekospolu Evžen Korec. Ještě v devadesátých letech minulého století byl přitom trend přesně opačný – z mnoha bytových domů hlavně v centrech měst dělali jejich majitelé kanceláře a komerční prostory. Až obrovská poptávka po bydlení v posledních letech přiměla spoustu takových vlastníků nemovitostí uvažovat jinak.

Někteří developeři ale mohou narazit na změnu pravidel pro bytovou výstavbu.
I byty vznikající v budovách, které někdy v minulosti sloužily k bydlení,
musejí splňovat současné stavební předpisy.

EBF24

Často se tak může stát, že prostá změna z kanceláří či jiného využití zpět
na bytovou funkci bez výraznějších úprav už není možná. A to i v takových
budovách, které jako bytové domy vyrostly a v nichž se mnoho desítek let bez
problémů bydlelo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).