Menu Zavřít

Yamato

Autor: Euro.cz

Na nejlepší sushi u nás zamiřte bez váhání rovnou sem. A nezapomeňte vyzkoušet ani skvělé teplé pokrmy

To nejlepší z japonské kuchyně si můžete dát právě tady. A tím nemám zdaleka na mysli jen syrovou rybu s dobře uvařenou rýží. Yamato ušlo od svého otevření na podzim roku 2013 dlouhý kus cesty.

A upřímně řečeno, v tuto chvíli na něm ne dokážu najít chybu. Během posledního roku z vlastnické struktury restaurace zmizel Zdeněk Pohlreich.

Svůj podíl předal Lukáši Víchovi, který se od otevření podniku staral o hosty, aby měl dostatek času na své ostatní restaurace. A tak Lukáš Vích i nadále velí placu, zatímco druhý z majitelů Marek Hora připravuje před zraky hostů své jedinečné sushi. Z mého pohledu funguje restaurace ještě lépe než dřív.

Vedle stálé nabídky se v Yamatu podávají každý všední den i speciální polední sety, které vám vřele doporučuji k ochutnání.

Za cenu od 290 do 490 korun si můžete dát kompletní jídlo včetně dezertu a zeleného čaje, ve kterém nebude chybět ani tradiční polévka ze sójových bobů misoshiru, a ostatní už je na vás. Můžete si do menu nakombinovat sushi v podobě nigiri a rolek hoso maki nebo si zvolit krásné, lahodné a čerstvé sashimi moriawase, tedy mix syrových ryb, případně zvolit třeba hovězí maso s wasabi omáčkou. Pokud se chcete s japonskou kuchyní nebo touto restaurací seznámit, aniž byste vydávali částky přesahující několik stokorun, je polední menu ta správná volba.

Pokud už víte, že japonská kuchyně je pro vás to pravé, nebojte se sem zajít na večeři i při těch nejslavnostnějších příležitostech. Můžete se spolehnout na špičkový servis i kvalitu jídla. Jen si ne -zapomeňte předem rezervovat stůl. V době obědů tu volné stoly bývají, večer už je stůl bez rezervace problém.

Stejně problematický může být i výběr z jídelního lístku, protože lákavé je všechno. Osvědčilo se mi kombinovat sushi s teplými pokrmy a odcházet s pocitem, že mi nic neuteklo. Všechna jídla, která tu mají, jsou vhodná ke sdílení. Doporučují tedy objednat více porcí a rozdělit se s ostatními, abyste toho ochutnali co nejvíce. Před objednáním vás obsluha vždy seznámí s denními specialitami, které je škoda nechat bez povšimnutí.

Jídelní lístek nedoznal za dobu fungování podniku žádných výrazných změn. Nemusíte se tedy bát, že do další návštěvy vaše oblíbené jídlo z lístku zmizí, a můžete klidně vyzkoušet něco nového, co je k mání právě v tento ten. Zejména pokud jde o sushi, dokáže Marek Hora z čerstvých surovin vymyslet neuvěřitelné kombinace. Svěřte se bez obav do jeho rukou.

Obsluha je s nabídkou vždy dobře seznámena, takže vám s výběrem dokáže efektivně pomoci.

Zpravidla objednávám sushi set podle počtu osob u stolu a domlouvám se s obsluhou, co do něj zařadit. Sushi master většinou překvapí i nějakou novinkou. Dodnes vzpomínám na moderní variaci rolek s foie gras uvnitř a tenoučkými plátky hovězího masa zvenku, byť jsem je jedla před více než rokem, a na dokonale měkkou chobotnici, která před svým podáváním dostává hodinové masáže.

Řada kousků už je předem ochucená, takže by byl hřích vložit je ještě do sójové omáčky a potřít wasabi, i když čerstvým. Nevím o dalším podniku u nás, kde by měli čerstvé wasabi. Jakmile jej ochutnáte, poznáte rozdíl a nebudete chtít jinak. Stejně je to i se zázvorem, který tu mají výrazně sladký a skvělý. Kouzlo je v detailech, dobrá ryba je jen základ.

Sushi je servírované na krásném nádobí a set vypadá jako umělecké dílo. Obsluha vám podrobně vysvětlí, co tím chtěl „malíř“ říci, respektive popíše jednotlivé kousky, abyste věděli, co vkládáte do úst.

V podstatě totéž platí u teplých jídel. Pokud si nejste jisti, na co máte chuť, poraďte se s obsluhou. V tomhle směru jsem trochu konzervativní a vždycky volím kamo no yuzu miso yaki, tedy pečená kachní prsíčka s citrusovým miso, jídlo tak dobré, že se nebudete chtít dělit. Málokdy vynechám buta no kaku-ni, dlouze dělaný bůček na japonský způsob, s jehož pomocí přesvědčíte k ochutnání bůčku i ty, kteří prorostlé maso odmítají vzít do pusy.

MM26_AI

Nevynechávám ani křupavou nemastnou tempuru, a to buď čistě zeleninovou, krevetovou, mix zeleniny, ryb a krevet, nebo z měkkoschránkového kraba. A pokud už tohle všechno máte za sebou, zkuste kani no oogon yaki – grilovaného kraba zapečeného s pikantní japonskou majonézou. Pokaždé tu dokážou něčím překvapit.

Yamato ? U Kanálky 14, Praha 2 ? t: 222 212 617 ? e: info@yamato.cz ? www.yamato.cz ? šéfkuchař: Marek Hora

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek