Menu Zavřít

Where did your luck go?

6. 9. 2012
Autor: Redakce

Včerejší newyorský „launch“ nových chytrých mobilů Lumia s operačním systémem od Microsoftu mne vrátil o pár let zpět. Skoro nachlup před třemi lety jsem byl v Helsinkách, abych získal informace o tom, jak Finové zvládají krizi, lépe řečeno jak se dokázali vyhrabat z velmi nezáviděníhodné situace z počátku 90.let. Tehdy jim spolu s rozpadem sovětského kritéria zmizelo nejen největší, ale navíc ještě „měkké“ odbytiště, a co čert nechtěl, položily se jim banky.

Tehdy to zvládli exemplárně a nemalou částí se na tom podílela nejen exemplární politika vlád. Finsko konce 90.let a počátku milénia bylo spojeno se vzestupem Nokie, která deset let hrála ve finské ekonomice prim, až se mezi obé začalo bezmála klást rovnítko.

Bez mučení se přiznám, že v mobilech a operačních systémech se vůbec nevyznám, zato chovám velký respekt a sympatie k Finům. Tohle je příběh o provázanosti malé země s úspěchy a nezdary jedné jediné firmy, která se velikostně dokázala naprosto utrhnout dimenzím ekonomiky s necelými pětiapůl milionem obyvatel.

V příštím čísle Eura se můžete spolu se mnou prohrabat v makroekonomických datech Finska, kterému se v poslední době nijak zvlášť nedaří, i když Finové skoro všechno dělají správně, často přímo vzorově. Tohle berte spíš jako takový nostalgicko-historický exkurz do dějin jedné mimořádně silné provázanosti. Když už jsme u té historie: význam Nokie byl pro HDP Finska (4 procenta) ve skutečnosti větší, než svého času General Motors pro Spojené státy.

To, že Nokia mohla vůbec takhle vyrůst, souvisí se zavedením GSM standardu Evropským institutem pro telekomunikační standardy (ETSI), tedy platformou pro vytvoření jednotného trhu v jednom velmi slibném oboru v Evropě. To jsou nějaká 80. léta minulého století.

Chcete-li to říct šroubovaněji, jedná se o chvályhodný příklad toho, o čem by evropská integrace měla být: nalajnováním hřiště znásobit velikost trhu i možnosti tržní soutěže a nasazení soukromého kapitálu. Tím dostaly evropské firmy jako Nokia férovou šanci, na níž se dalo vyrůst až do pozice globálního lídra, aniž bylo nutné machinovat v politicko-byznysovém příšeří, jímž průmyslová politika začasté zavání.

Globální šampióni bývají ovšem arogantní, a domnívají se, že jejich pozice je neotřesitelná. Fatální strategická chyba samotné Nokie se odehrála na přelomu 2007/2008, kdy mohla, stejně jako třeba jihokorejský Samsung přistoupit k Open Handset Alliance (OHA) postavené na operačním systému Android od Googlu.

Finský gigant, jenž tehdy jasně dominoval světovému trhu se skoro půlmiliardou prodaných mobilů ročně, touhle možností pohrdnul. Jenže zároveň nepřišel ani s marketingově i uživatelsky geniálním mobilem a vším dalším, což místo Nokie udělal Apple vedený zcela mimořádným Stevenem Jobbsem. Samotný Jobbs Android nenáviděl, považoval jej za ukradený koncept, a sliboval, že proti němu bude bojovat do hrdel a statků, přesněji citováno až do „poslední penny z těch čtyřiceti miliard, které má Apple v bance“.

Nokia, konfrontovaná se ztrátou tržního podílu, ale hlavně poklesem zisků, začala brutálně ořezávat náklady včetně masového propouštění po desetitisích, loni v samotném Finsku přišlo o práci tři tisíce lidí. Zároveň vsadila na spojení s Microsoftem. Jenže na jeho operačním systému prozatím běží jen 3,5 procenta chytrých mobilů oproti tržnímu podílu Androidu s 68 procenty a Apple s jeho iOS se 17 procenty.


O situaci Nokie čtěte:

Nokia hraje o přežití, představila první modely s Windows Phone 8

Nokii zachraňují „skorosmartphony“, akcie se odlepily ode dna


Naději na comeback Nokie s Microsoftem v zádech paradoxně podpořila politicky mazaná strategie Apple, který v soudních sporech napadal nikoli samotný Google s jeho Androidem (Google je v Americe skoro stejnou ikonou jako Apple a soudit se s ním by jej v očích fanoušků poškozovalo), ale výrobce mobilů včetně tržního lídra- jihokorejského Samsungu.

Ostatně právě v den, kdy soud v kalifornském San José vynesl verdikt ve prospěch žalující strany, akcie Nokie poskočily nahoru, a všech výrobců postavených na Androidu od Samsungu přes tchajwanský HTC až po čínský ZTE naopak dolů.

Neradno spoléhat na štěstí třetího, který se směje, když se ostatní perou. Po představení nové Lumie totiž klesly akcie Nokie o 10 procent dolů. Nezdá se tedy, že by se debut nějak zvlášť vydařil, a Finsko si bude muset zvykat na život s Nokií, které jsou kdejaké boty velké. Oproti dobám největší slávy se její podíl na finském HDP scvrknul na jednu čtvrtinu.


Další komentáře Miroslava Zámečníka:

Naděje a úspěch zabloudí i do nepravděpodobných koutů

EBF24

Řecko: Kiss and pay. I promise

Tristní vlády čas


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).