Menu Zavřít

Werichova vila: o nájemci rozhodne referendum

6. 4. 2014
Autor: CC BY-SA 3.0: Michal Kmínek - Wikimedia Commons

Rozhádaní radní na Praze 1 opět nerozhodli o pronájmu Werichovy vily. Bojí se lidí, problém chtějí řešit až po volbách.

Letos v březnu měla skončit více než desetiletá sága s pronájmem Werichovy vily na pražské Kampě, který neúspěšně řeší Praha 1. Její předchozí vedení podepsalo v roce 2008 předběžnou nájemní smlouvu s Nadací Jana a Medy Mládkových (NJMM), která provozuje nedaleké Museum Kampa v Sovových mlýnech, po volbách v roce 2010 se však nové vedení radnice na projekt znovu podívalo a zjistilo, že vše má být jinak.

„Vadí nám, že v předběžné smlouvě je doba pronájmu stanovena na 40 let, to je pro nás nepřípustné. Navíc horní patro by mělo být pro veřejnost nepřístupné. Vzhledem k tomu, že budeme platit opravu z veřejných peněz, nemůžeme soukromé osobě v podstatě investovat do bydlení,“ zdůvodnil tehdy změnu plánů starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09.

Soukromou osobou myslel mecenášku Mládkovou, o níž někteří politici mluví jako o „té paní“. Ta chtěla celé horní patro vily pro sebe, zatímco v přízemí plánovala muzeum Jiřího Voskovce, Jana Wericha a básníka Vladimíra Holana.

Podle předběžné nájemní smlouvy měla nadace zaplatit jednorázové nájemné 23,8 milionu korun, za které se opraví dům, a poté bude za užívání vily platit korunu denně. Nová koalice TOP 09 a ČSSD, jež Prahu 1 vede nyní, ale měla jiný plán: vilu opraví z vlastních peněz (za zhruba 25 milionů korun, na které pěti miliony možná přispěje i ministerstvo kultury) a poté vypíše novou soutěž na její pětiletý pronájem. Výsledkem je, že dnes o vilu kromě NJMM bojují ještě historický spolek Post Bellum a Nadace Charty 77.

Komise odborníků sice označila za nejlepší projekt NJMM a jako druhý vybrala záměr Post Bellum, Praha 1 přesto neuměla věc konečně rozhodnout. Její zastupitelé 11. března rozhodli, že nerozhodnou a radši se v referendu zeptají voličů.

Dokončení čtěte v pondělním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Werichova vila nespadne

MMF24

Meda Mládková: V Americe se nelže

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).