Menu Zavřít

Výstavba dálnic v Česku vázne. Kde se bude stavět letos?

21. 3. 2018
Autor: Hynek Glos/Euro

Letošní stavební sezona začala poklepáním základního kamene obchvatu Lubence. Pětikilometrovým úsekem tak pokračuje výstavba dálnice D6.

Obchvat Lubence vznikne přestavbou silnice první třídy číslo 6 na dálnici. Nový úsek odvede tranzitní dopravu z obce, sníží hluk a smog a tím výrazně uleví místním obyvatelům. Aktuálně se už pracuje na deseti kilometrech plánované dálnice D6.

Stavba dálnic v ČR aktuálně celkově čítá více než 140 kilometrů dálnic a silnic první třídy, jak ukazuje i mapa dálnic ČR. Vysoutěžená cena stavby D6 Lubenec obchvat je 1,04 miliardy korun. Jejím zhotovitelem je společnost Swietelsky–Strabag a dokončena by měla být v březnu 2021.


České fiasko: dálniční síť nebude hotová ani v roce 2050

 Dálnice, ilustrační foto


Nové úseky D6 patří mezi prioritní stavby státu, u kterých se podařilo vyjednat s Evropskou komisí výjimku, a nemusel se tak znovu opakovat celý proces posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). V realizaci jsou aktuálně další dva úseky D6: stavba obchvatu Řevničova, který navazuje na úsek Nové Strašecí–Řevničov. Tyto stavby byly zahájeny na konci loňského roku. Statutu stavby by měla odpovídat rychlost výstavby dálnice. K zprovoznění úseků by mělo dojít na podzim 2020.

Práce by měly pokračovat na jihočeské dálnici D3, kde se staví osmikilometrový úsek mezi Bošilcem a Ševětínem a téměř 11 kilometrů dlouhý úsek Ševětín–Borek. „Dále se bude pracovat například na rozestavěném úseku D48 Rybí–Rychaltice, na D7 mezi Postoloprty a Bitozevsí a na obchvatech měst,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.


Dálniční známka. Vše, co potřebujete vědět nejen o té české


K zahájení výstavby je v letošním roce připraveno celkem 193 kilometrů dálnic a silnic první třídy. Připravena je například stavba dálnice D11 v úseku Hradec Králové–Smiřice a Smiřice–Jaroměř, stavba D35 Opatovice–Časy a Časy–Ostrov a D55 Otrokovice – obchvat.

Podle stanoveného harmonogramu bude v letošní stavební sezoně pokračovat také modernizace D1. Na základě vhodných klimatických podmínek budou v průběhu druhé poloviny března zahájeny práce na celkem pěti úsecích: Ostředek (km 34) – Šternov (km 41), Hořice (km 75) – Koberovice (km 81), Jihlava (km 112) – Velký Beranov (km 119), Velké Meziříčí východ (km 146) – Lhotka (km 153) a nově také na úseku mezi Humpolcem (km 90) a Větrným Jeníkovem (km 104).


Poslední bílá místa. Tisíce kilometrů dálnic a železnic není kam umístit

 Obchvat, nájezd na dálnici, ilustrační foto


Zahájení modernizace na dalších třech úsecích Mirošovice (km 21) – Hvězdonice (km 29), Velký Beranov (km 119) – Měřín (km 134) a Devět křížů (km 168) – Ostrovačice (km 178) je blokováno ze strany spolku Děti Země, který se odvolal proti vydaným stavebním povolením.

BRAND24

Ověřte si, kde jsou v roce 2018 zpoplatněné úseky dálnic a kde budete potřebovat dálniční známku.

Dále čtěte:

Dálnice D11 na polské hranice by mohla stát v roce 2026

Miliardové úspory. Opravy dálnice D1 vychází levněji, než stát předpokládal


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).