Menu Zavřít

Výrobci kosmetiky čelí kvůli nedostatku zdrojů z Ruska a Ukrajiny krizi, podraží parfémy i produkty péče o tělo

14. 4. 2022
Autor: Depositphotos
  • Válka na Ukrajině má dopad i na kosmetický průmysl, scházejí mnohé důležité suroviny a materiál

  • S nedostatkem zdrojů se potýkají například producenti parfémů. Ti zároveň musí čelit i zvýšeným výrobním nákladům

  • Luxusní kosmetické produkty budou vinou těchto problémů dražší, některé značky už ceny svých výrobků dokonce zvýšily


Válka na Ukrajině není jen humanitární katastrofou, ale vytvořila také vysokou míru nejistoty v globálním podnikatelském prostředí. Rusko i Ukrajina jsou totiž důležitými dodavateli různých komodit. Vedle ropy a zemního plynu se odsud do celého světa vyvážejí třeba i nikl, palladium, pšenice, slunečnicový olej a některé další plodiny.

Ceny těchto komodit od ruské invaze do sousední země prudce stouply, což má vliv i na ta odvětví, kde by se to na první pohled dalo čekat nejméně. Jako například v kosmetickém průmyslu. V řadě produktů se totiž používá alkohol, který se získává právě z obilí, řepy či zmíněného slunečnicového oleje.

Náklady vzrostly o 30 procent

Válkou vyvolaná krize vyhnala kvůli drahým energiím nahoru i ceny ostatních produktů a surovin, jež jsou pro výrobce parfémů nepostradatelné. Jde konkrétně o papír a sklo. To vše pak má dle americké poradenské společnosti  Bain & Company, na kterou se odkazuje zpravodajská agentura Reuters, za následek jediné, a sice že napříč celým kosmetickým průmyslem vzrostou výrobní náklady v průměru o 25 až 30 procent.

Konkrétně, zdražení nákladů na papír, který používá k výrobě pevných luxusních krabic pro klienty typu Dolce & Gabbana, Ferragamo a Givenchy, vedlo italskou společnost Isem Group k deseti- až čtyřicetiprocentnímu zvýšení cen svých produktů. Představitelé italského dodavatele značkové kosmetiky Intercos, jenž nedávno podepsal obchodní smlouvu s prvně jmenovanou značkou parfémů, pro změnu uvedli, že na konci roku 2021 společnost zdražila přibližně o pět procent, přičemž další navyšování cen plánuje letos v létě.

Zničená města, zavřené přístavy a minová pole místo pšenice. Ruská válka může Ukrajině způsobit škody za více než 30 bilionů korun
Přečtěte si také:

Zničená města, zavřené přístavy a minová pole místo pšenice. Ruská válka může Ukrajině způsobit škody za více než 30 bilionů korun

Podobně tristní situaci čelí též skláři. Významný italský výrobce skla Luigi Bormioli, jehož roční obrat činí 480 milionů eur, letos očekává dodatečné náklady na energie ve výši 80 milionů. Polovinu z nich přitom ponese jeho kosmetická divize, mezi jejíž klienty patří značky Chanel nebo Dior.

Výrobci skla ve Francii, kde velké kosmetické společnosti zadávaly objednávky z důvodu očekávaného postpandemického boomu o celé měsíce dříve než v minulosti, jsou na tom sice lépe, ale i oni pravděpodobně aktuální dopad energetické krize brzy pocítí. Podle generálního ředitele francouzské kosmetické asociace FEBEA Emmanuela Guicharda zřejmě nastanou problémy se získáním plynu na výrobu flakónů. Výrobci by sice mohli nastalé potíže vyřešit přeměnou plynových pecí na elektrické systémy, na to však dle jeho názoru nebude nyní dostatek času.

Problémy se dotknou také Polska. Ukrajina a Rusko totiž patří mezi 10 největších importérů tamní kosmetiky - v roce 2021 tvořily oba trhy dohromady zhruba 12 procent jeho vývozu s tímto konkrétním druhem zboží. Pokračující válka na Ukrajině by tak podle polského svazu kosmetického průmyslu mohla znamenat třeba i kolaps celého exportu.

Stagnující kosmetická výroba

Válka jako taková má obrovský dopad nejenom na zahraniční výrobce parfémů, ale přirozeně i na samotný ukrajinský kosmetický průmysl. Mnoho zdejších producentů bylo v jejím důsledku nuceno zastavit výrobu a zavřít své podniky. Zejména pak v oblasti Charkova nebo Dnipra, kterážto města čelila, respektive čelí intenzivnímu ruskému bombardování a kde sídlí řada domácích výrobců a také poboček mezinárodních gigantů, jako jsou L'Oréal, Henkel a Oriflame.

Hlavně nebýt vidět. Ruské firmy zběsile vypínají odpovídače ropných tankerů, aby jejich zákazníci neztratili před světem tvář
Přečtěte si také:

Hlavně nebýt vidět. Ruské firmy zběsile vypínají odpovídače ropných tankerů, aby jejich zákazníci neztratili před světem tvář

Německá společnost Statista před válkou předpokládala, že trh s produkty kosmetické péče, který je po tom s alkoholem, tabákem a potravinami čtvrtým největším v zemi, vygeneruje v roce 2022 tržby ve výši 2,9 miliardy dolarů. Realita ale naneštěstí bude diametrálně odlišná.


Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

POMOC PRO UPRCHLÍKY

FINANCE A BYZNYS

IT A KYBERBEZPEČNOST

KL24

UŽITEČNÉ RADY

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).