Menu Zavřít

Výnosné hypotéky a podílové fondy přispěly ke zvýšení zisku České spořitelny

5. 5. 2017
Autor: Novák Tomáš/Euro

České spořitelně vzrostl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 4,5 procenta na 3,5 miliardy korun. Důvodem je zlepšování kvality úvěrového portfolia, pokračuje výrazný růst hrubých klientských úvěrů. Pomohly i výnosy z prodeje části portfolia realizovatelných finančních aktiv.

Provozní zisk se kvůli poklesu čistých úrokových výnosů a nárůstu rezervy na příspěvek do Fondu pojištěných vkladů v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 6,7 procenta na 4,7 miliardy korun.

„Radost nám dělají především pokračující dobré obchodní výsledky. Díky trvajícímu zájmu o úvěry na bydlení jsme poskytli téměř 9 tisíc hypoték v celkovém objemu 17,5 miliardy korun,“ řekl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon. Stále atraktivnější jsou podle něj investice do alternativních investičních nástrojů. Objem aktiv v domácích a zahraničních podílových fondech vzrostl meziročně o 15,2 procenta, prostředky v penzijních fondech o devět procent.

„České banky obecně se už dokázaly sžít s realitou nízkých úrokových sazeb. Dubnové zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték vedlo Čechy k tomu, že zhusta uspíšili své rozhodnutí vzít se hypotéku. Navíc se české ekonomice obecně daří, nepotýká se s žádnou významnější makroekonomickou nerovnováhou,“ sdělil analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Podle něho by za takových podmínek, jaké panovaly letos v prvním čtvrtletí, by slušného hospodářského výsledku dosáhl „téměř každý.“


Hlavnímu konkurentovi ČS se také daří. Čtěte dále:

Komerční bance vzrostla aktiva, závazky i zisky

Centrála Komerční banky v Praze v ulici Na Příkopě


Hrubé klientské úvěry ČS vzrostly o osm procent na 603,9 miliardy korun. Podílejí se na tom úvěry poskytované domácnostem, zejména hypoteční, a rovněž tak úvěry firmám a podnikatelům. Úvěry domácnostem dosáhly 323,6 miliardy korun, meziročně vzrostly o 6,2 procenta, především díky dvojcifernému růstu hypoték fyzickým osobám. Úvěry podnikatelským subjektům stouply o 12,5 procenta.

Závazky ke klientům vzrostly o 13,7 procenta na 826,2 miliardy Kč. Vklady domácností se zvýšily o deset procent na 593,3 miliardy korun, vklady firem stouply o 21,5 procenta na 159,1 miliardy Kč a vklady klientů veřejného sektoru o 30,9 procenta na 73,7 miliardy korun.


Přečtěte si také:

Česká spořitelna vyplatí dividendu. Rakouské Erste poputuje 11 miliard

Česká spořitelna


Mimořádný nárůst úročených aktiv, zejména mezibankovních úvěrů a přetrvávající tlak na úrokové marže se podle banky promítly do dalšího meziročního poklesu čisté úrokové marže vztažené k úročeným aktivům na 2,71 procenta z 3,19 procenta. „Ani další růst objemu klientských úvěrů nepřevážil pokles příjmů z dluhopisů z důvodu snižování jejich výnosů,“ uvedla spořitelna. Proto čistý úrokový výnos dosáhl 6,2 miliardy korun, což je v porovnání s loňským prvním čtvrtletím o 3,3 procenta méně.

Čisté výnosy z poplatků a provizí se nezměnily a dosáhly 2,3 miliardy korun. Vzrostly výnosy z transakcí s cennými papíry a za správu aktiv a příjmy z prodeje pojišťovacích produktů.

Čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou se zvýšil o 25,1 procenta na 0,8 miliardy Kč. Podařilo se navýšit zisk ze zajišťovacích derivátových operací, z cizoměnových operací i z obchodování s cennými papíry.

Konsolidovaná bilanční suma se ke konci prvního čtvrtletí zvýšila meziročně o 31,4 procenta na 1.310,8 miliardy korun, a to z důvodu přílivu prostředků od institucionálních investorů. Vlastní kapitál náležející vlastníkům mateřské společnosti stoupl mírně na 124,4 miliardy Kč. Celková kapitálová přiměřenost za skupinu České spořitelny dosáhla k k březnu úrovně 19,1 procenta.

Česká spořitelna je největší banka v Česku podle počtu klientů, kterých má 4,7 milionu. Ke konci března měla 546 poboček a zaměstnávala 10.213 osob. Hlavním akcionářem spořitelny je rakouská Erste Group, která vlastní 98,97 procenta akcií. Skupině Erste Group klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 4,6 procenta na 262,2 milionu eur (asi 7,02 miliardy korun).

EBF24

Konkurenční Komerční bance v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stoupl čistý zisk o 11,2 procenta na 3,2 miliardy korun.

Z české ekonomiky a financí dále čtěte:

Výnosy českých dluhopisů po konci intervencí porostou, tvrdí analytici

Česká ekonomika zpomalila růst na 2,3 procenta. Vývoj ale zůstává příznivý

Češi se při nákupech v e-shopech přestali bát. Platby kartou předběhly dobírku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).