Menu Zavřít

Víme, po čem hubneme

15. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Potraviny

Počet výrobků, na jejichž obalech je uvedeno nové značení GDA, tedy detailní informace o obsahu energie a živin v jedné porci a o jeho podílu na doporučeném denním množství, dosáhl v České republice tří set. Nové značení již zavedlo celkem 17 domácích i nadnárodních výrobců.
Kromě celkového objemu přijatých látek doporučují lékaři využívat těchto informací především k rozložení jídel během dne. V první polovině dne bychom měli přijmout více než polovinu doporučeného denního množství energie, přičemž čtvrtina připadá na snídani (případně snídani a dopolední svačinku). Zatímco u energie je důležité její optimální rozložení, doporučené denní množství živin lze sbírat během celého dne.
Je však důležité uvědomit si, že doporučené denní množství se liší v závislosti na věku, hmotnosti, pohlaví a pohybových aktivitách. Podíl jedné porce uvedený na výrobcích představuje procento z doporučeného denního množství zdravé ženy s průměrnou hmotností a průměrnou pohybovou aktivitou. U dětí je třeba tyto hodnoty snížit, muži naopak potřebují obecně vyšší energetický příjem.
Více informací naleznete na www.foodnet.cz.

Výrobci, kteří zveřejňují informace GDA

Nadnárodní společnosti
Cadbury Schweppes, Campbell’s, Coca-Cola, Danone, Kellogg’s, Kraft Foods, Mars, Nestlé, Opavia, Orangina, Pepsi, Tesco a Unilever

KL24

České společnosti
Emco, Karlovarské minerální vody, Kofola, Pragosoja

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).