Menu Zavřít

Víme, kdo stojí za pučem, tvrdí turecký premiér

18. 7. 2016
Autor: Flickr

Turecká vláda má k dispozici dokumenty dokazující, kdo je odpovědný za pokus o puč. Řekl to dnes turecký premiér Binali Yildirim. Ohlásil také čerstvou bilanci převratu, podle níž v noci z pátku na sobotu pučisté zabili 208 lidí, mezi nimiž je 60 policistů, tři vojáci a 145 civilistů. Na straně osnovatelů puče je 24 mrtvých. Turecké ministerstvo zahraničí předtím hovořilo o více než 290 obětech.

Premiér řekl, že zranění utrpělo 50 pučistů a v opačném táboře bylo zraněno 1491 osob. Sdělil rovněž, že zatčeno bylo 7543 lidí včetně 6038 vojáků nejrůznějších hodností, 100 policistů, 755 soudců a prokurátorů a 650 civilistů. Výslechy generálů už začaly. Yildirim potvrdil, že byli z funkcí odvoláni vysocí pracovníci státní správy.

Podle premiéra existují dokumenty usvědčující pučisty. „USA jsou naším strategickým partnerem, ale říkáme, že máme dokumentační důkazy o přípravě spiknutí proti naší vládě. Zklamalo by nás, kdyby nás naši přátelé žádali, abychom důkaz ukázali, když jeden člověk usiloval o svržení naší vlády,“ sdělil Yildirim. Zjevně narážel na duchovního Fethullaha Gülena, jehož Ankara považuje za osnovatele spiknutí. Gülen žije dlouhodobě v exilu v USA, ale puč důrazně odsoudil.

Turecko chce, aby Američané Gülena vydaly. Americký ministr zahraničí John Kerry dnes ale řekl, že USA žádost o vydání klerika, který žije v Pensylvánii, ještě neobdržely. Sdělil také, že USA potřebují „důkazy, ne obvinění“. Yildirim slíbil, že při „vyřizování účtů“ bude dodržen zákon.

Premiér se vyjádřil také k debatě o obnovení trestu smrti. Prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli prohlásil, že o tom bude vláda jednat s opozicí. Yildirim dnes řekl, že rozhodnutí o této otázce nelze uspěchat. „Nemůžeme nebrat zřetel na požadavky našeho národa, ale obnova trestu smrti si vyžádá změnu ústavy,“ prohlásil.


Přečtěte si o údajném osnovateli spiknutí:

Vydejte Gülena, žádá Turecko Spojené státy

Fethullah Gülen (Zdroj: ČTK)

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová se dnes vyjádřila k možnému trestu smrti pro pučisty. „Ráda bych to řekla zcela jasně… Žádná země se nemůže stát členem EU, pokud zavede trest smrti, to je zcela jasné z našeho společného práva,“ prohlásila Mogheriniová na tiskové konferenci s Kerrym. Podotkla také, že volání EU a USA po udržení demokratických institucí se týká také parlamentu.

CIF24

Šéfka diplomacie EU také připomněla, že Turecko je členem Rady Evropy a jako takové je vázáno Evropskou úmluvou o lidských právech, která je ohledně trestu smrti také zcela jednoznačná.

Americký ministr Kerry připomněl, že také NATO, jehož je Turecko členem, má své požadavky týkající se demokracie. „NATO bude samozřejmě velmi pečlivě sledovat, co se děje. A já doufám, že Turecko se posune směrem, o kterém oni sami mnohokrát říkali, že je základem jejich státu,“ prohlásil šéf americké diplomacie.


Čtěte více o tureckém puči:

V Turecku zadrželi šest tisíc lidí. Obětí nezdařeného puče je 290

Armáda v Turecku se pokouší o převrat, v ulicích jsou tanky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).