Menu Zavřít

Vydejte Gülena, žádá Turecko Spojené státy

17. 7. 2016
Autor: Flickr

Každá země, která se postaví za muslimského duchovního Fethullaha Gülena, nebude přítelem Turecka a bude vnímána jako stát, který je ve válce s tímto členem NATO. Toto varování dnes vyslovil turecký premiér Binali Yildirim v souvislosti s mužem, kterého už před tím turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strůjce nezdařeného pokusu o převrat v Turecku.

Americký ministr zahraničí John Kerry řekl dnes svému tureckému protějšku Mevlütovi Çavusogluovi, že tvrzení naznačující možnou účast Spojených států na nezdařeném puči v Turecku škodí vzájemným vztahům.

Erdogan obvinil ze zorganizování pokusu o vojenský převrat v Turecku duchovního Fethullaha Gülena, který žije dlouhá léta v USA. Prohlásil, že to byly „zahraniční vnější síly, které chtěly obrátit tento národ proti jeho ozbrojeným složkám“.

Erdogan rovněž Washington vyzval, aby Gülena vydal. „Pokud jsme strategičtí partneři, pak byste měli splnit naši žádost,“ řekl. Duchovní jakýkoli podíl na puči odmítl. Kerry uvedl, že USA zváží možnost vyhoštění Gülena, jestliže Turci předloží důkazy o provinění duchovního.

Turecký ministr práce Süleyman Soylu šel ještě dál než Erdogan a prohlásil, že za převratem stojí Spojené státy.

Gülen žijící ve Spojených státech pokus o puč provedený částí armády ostře odsoudil. Jak rovněž uvedl, existuje podle něj i možnost, že byl převrat v zemi zinscenovaný.

„Za posledních 50 let jsem zažil několik vojenských převratů a pokládám za krajně urážlivé, že jsem obviňován, že bych s tímto pokusem mohl mít cokoli společného. Kategoricky tato obvinění odmítám,“ uvedl 75letý Gülen v prohlášení, z něhož citovala agentura AFP. „Co nejostřeji pokus o vojenský převrat v Turecku odsuzuji,“ dodal. Demokracie podle něj nelze dosáhnout vojenskou akcí.

Prezident Erdogan Gülena již dlouho obviňuje ze snah o vybudování „paralelních struktur“ v řadách turecké justice, školství, médií a armády s cílem svrhnout jeho vládu. Podle Erdogana dnešní události dokazují, že Gülenova skupina je ozbrojenou teroristickou organizací.

Dále čtěte:

Je po všem. V Turecku zatýkají generály

 Vojenský puč v Turecku (Zdroj: ČTK)

„Nemyslím si, že svět bere obvinění učiněné Erdoganem proti mé osobě vážně,“ uvedl rozhovoru s novináři včetně zástupců deníku The Financial Times Gülen. Interview přitom duchovní často neposkytuje. S novináři se sešel ve svém sídle v Pensylvánii. „Existuje možnost, že to mohl být zinscenovaný převrat (Erdoganovou stranou AKP), jehož cílem bylo moci vznášet další obvinění (vůči mým stoupencům a armádě),“ dodal Gülen.

Jak turecký duchovní dodal, svého vydání z USA se neobává. Erdoganovy výzvy k jeho vyhoštění jsou podle něj jen dalším blafováním tureckého prezidenta. Erdogana a jeho taktiku přirovnal ke krokům nacistů Adolfa Hitlera v Německu.

CONTENT24

O nezdařeném vojenském puči čtěte také:

Převrat v Turecku zažehnán. V zemi přetrvává chaos


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).