Menu Zavřít

Většina uhlíku z poražených stromů skončí opět v atmosféře, zjistila studie

5. 4. 2020
Autor: Hynek Glos

Vysazování stromů kvůli snižování emisí CO2 nemá z klimatického pohledu valný význam, protože většina uhlíku, která je v nich uložena, se vrátí opět do atmosféry. Velká část dřeva se spálí nebo použije na výrobky, jež mají krátkou dobu životnosti.

Většina uhlíku, který se ukládá do dřevin, se stejně uvolní do atmosféry v časovém horizontu 15 let, protože se více než polovina dřeva spotřebuje jako palivo, nebo materiál na ploty, obaly a papír. Jen menší část dřeva se použije ve stavebnictví pro dlouhodobé účely. Dospěla k tomu analýza Královské společnosti pro ochranu ptactva (RSBP).

V Británii se poráží hlavně jehličnaté stromy

Většinou se jedná o jehličnaté stromy, které mají rychlý přírůstek dřevní hmoty. Při jejich zpracování ale dochází k uvolnění CO2 zpět do atmosféry. Z údajů za rok 2018 ve Velké Británii vyplývá, že se dřevo z 23 procent použije jako palivo, 56 procent pak skončí na pile pro další zpracování.

Z tohoto dřeva je pouze 33 procent využito jako stavební dřevo, které v sobě uchová uhlík po několik desetiletí. Větší část se použije na výrobky, které mají krátkou dobu životnosti. Jako je oplocení (36 procent), palety nebo další obaly (24 procent) a výrobu papíru (4 procenta).


Aktivisté slaví. Koronavirus nás učí žít klimaticky šetrně, umře méně lidí na znečištění


„Nemá smysl pěstovat velké množství rychle rostoucích jehličnanů s logikou, že pohlcují uhlík, pokud potom skončí v papírně, protože se veškerý uhlík, který stromy pohltily, do několika let opět uvolní do atmosféry,“ zdůraznil Thomas Lancaster, který je v RSBP zodpovědný za zemědělskou politiku.

Vysazování nepůvodních stromů přírodě škodí

Lancaster
tvrdí, že je chybnou úvahou prosazovat vysazování stromů kvůli
snižování emisí CO2, pokud se jedná o nepůvodní druhy stromů
a nejsou vysazovány s tím, že půjde o dlouhodobé úložiště
uhlíku.

Britská komise pro klimatickou změnu nicméně hovoří o tom, že do roku 2050 se na ostrovech vysadí 1,5 miliardy stromů. Pouze ropné a letecké společnosti by měly v rámci offsetových programů vysadit 100 milionů stromů ročně.

Hrozí také riziko, že se budou bez dlouhodobého plánu vysazovat jehličnany v nížinách a budou přitom zabírat kvalitní zemědělskou půdu, varovala ekoložka Ellie Craneová z univerzity v Cambridge.

Umělé vysazování jehličnatých stromů na Skotské vysočině je zase katastrofální pro různorodost přírody, dodal Lancaster. Nepůvodní druhy dřevin na nesprávných místech mohou podle něj naopak klimatickou krizi prohloubit.

Zdroje: rsbp.org.uk, theguardian.org

EBF24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).