Menu Zavřít

Velký přítel (některých) Čechů

Autor: Redakce

Si Ťin-pching je nejmocnějším čínským politikem od dob Mao Ce-tunga. Pro některé Čechy je to vynikající zpráva.

Čínský prezident a generální tajemník Komunistické strany Číny Si Ťin-pching dosáhl všech svých cílů. Jak už to v Číně bývá, o tom nejdůležitějším z tribun na sjezdu státostrany nikdo nehovořil. Takže nikoho nepřekvapilo, že Si byl hladce zvolen, a již před sjezdem se rovněž očekávalo, že jeho politické představy se stanou součástí oficiálního katechismu. Si ťin-pchingovy úvahy o socialismu s čínskými charakteristikami pro novou éru, jak zní jejich strašidelný úřední název, byly do ideologického arzenálu největší politické strany na světě zařazeny sto procenty hlasů delegátů. Zpětně tak odsouhlasili jak všechno, co se v první Siově pětiletce odehrálo, tak i budoucí politický kurz nalinkovaný na desítky let dopředu.

Na jedné straně máte avízo, že tržní reformy budou pokračovat, na straně druhé se vše bude odehrávat pod dohledem komunistické strany, jejíž vedoucí úloha se po období jisté ideové vlažnosti prosazuje od příchodu Si Ťin-pchinga s novou vervou. A nejen na úřadech, školách nebo v bezpečnostních složkách či významných státních firmách, ale i v soukromém sektoru. Platí to rovněž pro společné podniky se zahraničními investory. Budou tak díky stranickým buňkám lépe chápat čínský kontext… a měli by za to být vděční.

Z mocenského hlediska to má ohromný význam – jít proti Siovu učení neznamená „pouhý“ nesouhlas s generálním tajemníkem, ale nesouhlas se základní ideologickou výbavou strany. Jinak řečeno, je to hereze, po níž nevyhnutelně musí následovat exkomunikace kacíře. Si Ťin-pching se tím stává nejmocnějším čínským politikem od dob Mao Ce-tunga.

Bez nástupce

Napjatě se očekávaly nějaké srozumitelné signály o nástupnictví. Bude, nebo nebude v nejužším politickém vedení nějaký mladší, ale již osvědčený nadějný kádr, lehce po padesátce, vybraný s požehnáním nejvyššího šéfa k převzetí štafetového kolíku?

Nikdo takový tam není, ačkoli od Maa žádný generální tajemník nesetrval ve funkci déle než dvě pětiletá volební období a nástupci byli určeni už v poločase. Mezi sedmi členy Stálého výboru politbyra je sice pět nováčků, všichni blízcí spojenci generálního tajemníka, ale i oni jsou šedesátníci… Z toho lze usuzovat, že čtyřiašedesátiletý Si Ťin-pching se nechystá jen tak odejít a onu potřebu stability si chce pohlídat osobně.


Všemocný Si a jeho říše. Ze síly čínského vůdce těží i Tvrdík

 Čínský prezident Si Ťin-pching


Těší se dobrému zdraví, většina Číňanů oceňuje, že Si nemá pověst hrabivého numizmatika a v rámci svého protikorupčního tažení tuhle zálibu nedopřeje ani jiným vysoce postaveným kádrům, ba ani jejich potomkům. Čína byla prolezlá korupcí do té míry, že to ohrožovalo podstatu režimu, což Si Ťin-pching pochopil a očista se mu navíc hodila i mocensky.

Pro některé Čechy jde o vynikající zprávy, zejména když přihlédneme k tomu, že u nás hodně exponovaná společnost CEFC se zjevně těší důvěře nejvyšších míst, neboť jinak by sotva mohla dostat úřední souhlas s převzetím balíku akcií ruského naftařského gigantu Rosněfť, který majoritně ovládá stát, takže Kreml. Refinancování akvizice za devět miliard dolarů dlouhými penězi chce CEFC od polostátních čínských bank, které to také neudělají jen tak z vlastního plezíru. No a šéfem dozorčí rady Rosněfti bude Gerhard Schröder, bývalý německý kancléř.

Jinak řečeno, CEFC bude jedním z implementátorů Si Ťin-pchingovy vize nové Hedvábné stezky, v jejímž rámci se sveze leckdo a leccos. Všechno úplně jiná liga, i slávista pochopí.

Spolehlivě na správné straně

Ani finanční zájmy nejbohatšího z Čechů nejsou podle všeho hýbáním politických škatulat uvnitř čínské věrchušky dotčeny. Šéf čínského bankovního regulátora Kuo Šu-čching byl nejen delegátem sjezdu strany, ale navíc je označován za jednoho ze dvou horkých kandidátů na post guvernéra Čínské lidové banky, kde má dojít ke střídání v příštím roce. Vzhledem k plánům na postupné zavádění plné konvertibility čínské měny bude tohle místo svěřováno jen těm nejspolehlivějším a nejkompetentnějším.

Zbývá dodat, že s Kuem v květnu letošního roku v Pekingu jednal český prezident Miloš Zeman, alespoň to vyplývá z programu hradního protokolu. O tom, kdo další byl přítomen jednání, nejsou žádné oficiální informace. To, co je podstatné, zůstává nevyřčené. Lao C’ tohle věděl už před šestadvaceti stoletími. Ale i poslední stéblo trávy, slabé a neduživé, pozná, odkud a kam vítr vane.

Přečtěte si další komentáře Miroslava Zámečníka:

Hledá se rychlý krtek

Český fiskál aneb přetahovaná o body

KL24

Kde je Kurz? A kdo bude posílat do Pekingu zdravici příště?

Vyšší úrokové sazby, americký daňový velbloud a jiné novinky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).