Menu Zavřít

Velké, širé, žluté lány

Ilustrační obrázek
Autor: PixAchi – Depositphotos
Ilustrační obrázek

Jak jste krásny na vše strany? Josef Václav Sládek by se při pohledu na dnešní Česko patrně více než podivil.

Po studeném březnu kolem nás jaro utíká jak o závod, ten delikátně křehký jarní aspekt letos jako by ani nebyl. Než jsme se nadáli, už je tady zase všude žluto vůkol. Neboť co patří k českému jaru více než kvetoucí řepkové megalány? Jsou všude, kam se oko podívá, koneckonců věnujeme jim relativně nejvyšší podíl orné půdy v celé Evropě. Od roku 2007, kdy se začal do nafty povinně přimíchávat metylester řepkového oleje, se výměra řepky zvedla o dalších šedesát tisíc hektarů – na dnešních zhruba čtyři sta tisíc.

Strašlivé mrhání půdou

Řepka má u nás tradici, za protektorátu se pěstovala na nějakých 42 tisících hektarů, opravdu mohutný nástup přišel v 80. letech, kdy vyšlechtěné „bezerukové“ odrůdy ozimé řepky umožnily zvýšit produkci jedlého oleje, který nebyl dieteticky škodlivý. Představa soběstačnosti se starému režimu s jeho nikdy neukojeným hladem po jakékoli kapitalistické měně líbila ještě více než portréty Lenina. V jiné formě substituce, kdy „obnovitelný zdroj“ v podobě bionafty měla nahradit část spotřeby dovážených fosilních paliv, se pro změnu zhlédli Zelení. Dávno od ní sice dali ruce pryč, ale žlutá našich polí získala jiné a mocné zastánce. Strašlivé mrhání půdou v podobě pěstování potravinářských plodin pro energetické účely (třetina řepky padne na výrobu bionafty) pokračuje ne kvůli ekologii, ale z důvodů „zajímavé ekonomiky“.

Pokud se nějaké lány zelenají, je to většinou ozimá pšenice a hnědá se to tam, kde ještě nevzešel jarní ječmen nebo kukuřice. Tohle jsou hlavní plodinové stálice, které dominují agrobyznysu v jeho obzvlášť zoufale monotónním českém provedení.


Přečtěte si komentář Jana Brože: Evropský úder řepce


Vlastnictví půdy je velmi rozdrobené, takže hlídat si kvůli nepatrné výměře, jak šetrně na ní nájemci hospodaří, se vlastníkům nevyplácí. Záliba v obrovských lánech, kde máme v Evropě prvenství, zůstala jako dědictví po družstevní velkovýrobě a rozdíl je vidět i z letadla z desetikilometrové výšky.

Sedm postřiků za sezonu

Střídání plodin, kdy řepka přišla na řadu jednou za sedm osm let, je dávno passé a na zemědělské krajině je to znát. Pěstování řepky vyžaduje pět až sedm postřiků pesticidy za sezonu, které spolu s umělými hnojivy najdete ve všech sledovaných zdrojích podzemních i povrchových vod.


Čtěte: Peníze, nebo řepka. Zběsilé pěstování energetických plodin ničí půdu i podzemní vodu


Někdejší pestrost českého venkova, opěvovaného pro jeho líbeznost básníky a věrně zachycené malíři 19. a první půlky 20. století, je tatam. Spolu s ní z krajiny zmizeli i motýli, brouci, polní a luční ptactvo a nespočet rostlinných druhů. Kdysi běžná koroptev je dneska velká vzácnost, hrozně ubylo i zajíců, ještě před čtyřiceti lety hojných. Pomalu aby se člověk zaradoval, když na jaře uvidí na monokulturách bažanta.
Alergici nemohou přijít řepce na jméno.

Myslivci ji nenávidí – v jinak zcela neobvyklé shodě s ochránci přírody. Zbývá odpovědět na otázku, kdo má takto pojaté průmyslové zemědělství rád, a řepku dvojnásob? Ten, komu nosí peníze, což se týká jak samotné prvovýroby, tak zpracování řepky na jedlý olej a na metylester řepkového oleje – bionaftu. V Česku to musí být jaksi z definice jeden svěřenský fond, který celý řetězec zastřešuje.

Přečtěte si další komentáře Miroslava Zámečníka:

Dohánění

Smíšené zpravodajské zboží

Mýtus o bohaté zemi chudých lidí

Sudán: politická ekonomie jednoho živočišného druhu

Oddlužení jasně, ale takhle?

Jak nám ta unie pěkně roste

Kde je ten národní kapitál?

Poučení z voleb: spraví to láskyplná péče o Sudety?

Finské mzdové náklady dokazují, že co umí růst, dovede padat. A bolí to

Kde je Jie? Díl II.


  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek