Menu Zavřít

Veletrh CES: Robot upeče čerstvý chléb každých šest minut

9. 1. 2019
Autor: Wilkinson Baking Company

Čerstvý bochník chleba každých šest minut. Robot s názvem Breadbot jich zvládne za den upéct 235. To vše pouze pod minimálním dohledem pekaře, který musí zajistit hlavně neustálý přísun vody, kvasnic a mouky. Stroj představila společnost Wilkinson Baking Company na přehlídce technologií a spotřební elektroniky CES v americkém Las Vegas.

Před začátkem pečení potřebuje robot hodinu a půl na rozehřátí, poté mu již stačí dodávat základní suroviny. Breadbot vše smíchá, uhněte a upeče. Bochník dostatečně vychladne za 18 minut. Výrobce slibuje možnost použití pro všechny druhy od bílého pečiva až po celozrnného, včetně organického.

Breadbot je určen primárně pro supermarkety, výrobce nabízí dvě varianty – pro použití v zázemí obchodu, nebo k umístění přímo na prodejní ploše. Robot má pomoci přilákat zákazníky zpět do obchodů díky tomu, že „peče čerstvý chléb pod dohledem a se zapojením zákazníka,“ uvedl ředitel společnosti Randall Wilkinson. Nakupující mají kromě výhledu přímo do pece k dispozici dotykovou obrazovku s informacemi o každém bochníku, včetně složení i jeho čerstvosti.

Obchodníkům slibuje Wilkinson až dvacetinásobně vyšší marže díky odstranění nákladů na dopravu, efektivnímu plánování výroby a lepšího využití času zaměstnanců. Breadbotu totiž stačí denní půlhodinové čištění.

Breadbot v akci

MMF24

Wilkinson Baking Company Mini Bakery from Wilkinson Baking Company on Vimeo.

Více o novinkách z veletrhu CES čtěte na webu Cnews.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).