Menu Zavřít

Jedna pilulka na tři týdny: vývoj nové antikoncepce pro Afriku podporují i Gatesovi

6. 12. 2019
Autor: Shutterstock

Američtí vědci vyvíjejí novou antikoncepční kapsli, která se po spolknutí rozevře do šestiramenné hvězdice a zůstane v žaludku po dobu tří týdnů. Odtud se pak postupně uvolňují účinné látky. Antikoncepce by mohla být přínosem pro zapomnětlivé ženy i obyvatelky rozvojových zemí, kde jsou možnosti plánování rodiny velmi omezené.

Hormonální pilulky jsou natolik účinné, nakolik je spolehlivá jejich uživatelka. Jinými slovy, přestože se jedná o jednu z nejspolehlivějších metod, rozhodně nezajistí stoprocentní ochranu před nechtěným otěhotněním. Za tím zpravidla stojí právě pochybení ze strany ženy. Američtí vědci nyní vyvíjejí zcela novou antikoncepční metodu. Tu ocení především zapomnětlivé uživatelky.

Vědci přišli se způsobem, jak měsíční zásobu antikoncepce vložit do jediné jednorázové kapsle. Její obsah se po spolknutí rozloží do tvaru hvězdice a zakotví v žaludku po dobu tří týdnů, kdy pozvolně uvolňuje látky, které jsou svým množstvím i účinností srovnatelné s klasickými hormonálními pilulkami. „Kapslový systém jsme vyvinuli tak, že může v žaludku zůstat po dobu několika dní i týdnů,“ přibližuje doktor Giovanni Traverso, hlavní autor studie.

Příliš velká a dost malá zároveň

Hvězdice je tvořena šesti rameny, přičemž každé z nich obsahuje určitou dávku účinných látek. Aby se kapsle dala lehce polknout, navrhli jej vědci tak, aby se dala složit do speciální kapsle, která se vlivem působení žaludečních šťáv následně rozpustí a umožní hvězdici uvnitř rozložit se. Velmi důležitou roli v celém procesu pak hraje její velikost a tvar. Přípravek je totiž příliš velký na to, aby prošel výstupem žaludku, a zároveň moc malý na to, aby uvnitř něj tvořil překážku. Poté, co se veškeré látky z ramen uvolní, se kapsle rozpadne a žena jej přirozeně vyloučí.

Nová metoda antikoncepce již byla testována u prasat, do jejichž krevního oběhu se látky uvolňovaly konzistentně až po dobu čtyř týdnů. Toto množství bylo velmi podobné tomu, které do těla ženy denně dostávají pomocí klasických tablet. Aby byly kapsle co nejužitečnější, je třeba potřebné látky vylučovat po dobu tří týdnů a následně ženám umožnit týdenní pauzu, během které se dostaví krvácení. To by uživatelky upozornilo, že je třeba užít další kapsli.

 Hvězdice je navržena tak, aby se vešla do běžné kapsle.

„Má to velký potenciál,“ řekla zpravodajské agentuře AP doktorka Beatrice Chenová, specialistka na plánování rodiny z Univerzity v Pittsburghu, s tím, že antikoncepce, které jsou na trhu k dostání, nejsou vhodné pro všechny a ženy potřebují více možností.

Do lékáren zatím nemíří

Kdy a pokud vůbec bude nová antikoncepce k sehnání v lékárnách, se ještě neví. Stále totiž probíhá její bezpečnostní testování, poté se přejde k testování na lidech. Vývoj podpořila i nadace Billa a Melindy Gatesových, která do výzkumu investovala 13 milionů dolarů, tedy 300 milionů korun, v naději, že tento způsob ochrany před nechtěným otěhotněním má potenciál zlepšit situaci také v rozvojových zemích, kde jsou dnes možnosti plánování rodiny velmi omezené.

[yop_poll id=""]

Kapsle, za jejichž vývojem stojí vědci z Institutu technologií v Massachusetts pod vedením Roberta Langera, nejsou první tohoto druhu. Tentýž institut použil stejnou technologii již v minulosti, když se snažil proměnit léky pro léčbu HIV a malárie v tobolky, ze kterých by se léčivo uvolňovalo po dobu jednoho až dvou týdnů. I tento lék je zatím pouze v testovací fázi.

Právě v pozvolně se uvolňujících léčivech vidí Langer možnou budoucnost. „Dokázaly by v lidském těle vydržet dlouho a celou dobu léčit nemoci duševního zdraví, závislosti nebo třeba Alzheimerovu chorobu,“ řekl pro deník The Guardian.

Podle doktorky Chenové by rovněž bylo zajímavé v budoucnu zkusit antikoncepci a léky proti HIV zkombinovat do jediné kapsle. Pomohlo by to hlavně v rozvojových zemích, kde jsou ženy vystaveny vysokému riziku nákazy virem způsobujícím nevyléčitelné onemocnění AIDS.

Čtěte také:

Elon Musk vyvíjí mozkové implantáty. Lidé jimi mají ovládat počítače i telefony

EBF24

Věda a výzkum posílí. Stát v roce 2022 navýší výdaje na 38 miliard korun

Dlouhodobý pobyt v Antarktidě škodí mozku, tvrdí němečtí vědci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).