Menu Zavřít

Včelaři našli nového kupce pro Včelpo. Zaplatí 12 milionů

14. 12. 2018
Autor: čtk

Někdejší největší zpracovatel medu v Česku bude mít nového vlastníka. Za 12 milionů získá zadluženou firmu Včelpo obecně prospěšná společnost Příroda, včely a člověk.

Český svaz včelařů (ČSV) na druhý pokus našel kupce pro společnost Včelpo. Tím je obecně prospěšná společnost Příroda, včely a člověk, která podle předsedkyně ČSV Jarmily Machové za Včelpo zaplatí 12 milionů korun. „Prodej v listopadu schválil celorepublikový výbor a teď už se bude podepisovat smlouva,“ řekla serveru Euro.cz Machová, podle které plánuje nový vlastník pokračovat ve zpracování medu.

Zástupce budoucího majitele a člen republikového výboru ČSV Jan Šmíd to potvrzuje. „Chceme se vypořádat se všemi závazky vůči věřitelům, očistit český med i samotné včelaře,“ uvedl.

Včelpo historicky zpracovávalo med od tisíců členů ČSV. Před třemi lety však na firmu dopadla aféra nepovolených antibiotik, které v jejích produktech objevily kontrolní orgány. Zároveň vyšlo najevo, že některé zahraniční medy společnost vydávala za české. Státní veterinární správa posléze zakázala firmě nakládání s medem. To mělo negativní dopad nejen na Včelpo, ale na celý tuzemský trh s medem.


Čtěte: Až vymřou včely: řetězec Penny provedl drastický experiment s prázdnými regály

Ilustrační foto


Následkem kauzy se obměnilo vedení ČSV i samotného Včelpa. Svaz od té doby hledal pro skandálem opředenou a zadluženou firmu kupce. Původně ji měl koupit podnikatel a včelař Petr Vydra, který za ní nabízel 10,5 milionu korun. Z transakce však sešlo. Vydra tvrdil, že neměl přístup do areálu firmy v Oboře na Blanensku ani k důležitým dokumentům. Zadlužení bylo podle něj také výrazně vyšší než přiznaných 22 milionů plus pět milionů v rámci soudních pří.

ČSV se pak podle Machové dohodl s druhým ze zájemců, kterým je právě společnost Příroda, včely a člověk. Ta nese tento název pouze pár týdnů, až do listopadu se podle údajů z obchodního rejstříku jmenovala Pražské Jezulátko a za cíl měla hlavně údržbu a propagaci známé památky.

Podle Šmída však společnost posledních osm let nevykonávala činnost, došlo tak jen k využití prázdné schránky pod novým názvem a s novým předmětem činnosti. “Formu obecně prospěšné společnosti jsme zvolili proto, že zákon neumožňuje rozdělovat zisk, a abychom se čestně vypořádali se všemi věřiteli,” vysvětlil Šmíd.

Více o trhu s medem čtěte v týdeníku Euro, který vychází v pondělí 17. 12. 2018

BRAND24

Související články:

Selhání samotářské včely. Největší světový producent mandlí se vrací k tradici

Jed na plevel vs. zmatená včela

Divoké včely „bojují“ proti terorismu. Z militantů jsou sběrači medu

Nejen rum a doutníky. Kuba má poklad v biomedu

 Včela, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).