Menu Zavřít

Už nikdy žádný cheeseburger. McDonald's po více než 30 letech nadobro opouští Rusko

16. 5. 2022
Autor: Deposiphotos
  • Po 32 letech působení odchází společnost McDonald's definitivně z Ruska. Rozhodla se tak učinit kvůli vojenské invazi na Ukrajinu

  • Doteď byly všechny její ruské pobočky oficiálně uzavřeny, přesto některé z nich i nadále fungovaly

  • Řetězec rychlého občerstvení uvedl, že zaměstnancům zrušených provozoven hodlá platit mzdy až do úplného dokončení prodeje


Společnost McDonald's po 32 letech definitivně opouští Rusko. Gigant rychlého občerstvení se tak rozhodl učinit v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, která tuto zemi pustoší už bezmála tři měsíce. Doposud byl provoz tamních poboček pouze pozastaven.

„Humanitární krize způsobená válkou na Ukrajině a nepředvídatelné provozní prostředí vedly společnost McDonald's k závěru, že další provozování podniku v Rusku již není udržitelné a není ani v souladu s hodnotami společnosti McDonald's,“ citoval vyjádření řetězce Business insider.

Zvažované ropné embargo může ruskou ekonomiku vážně poškodit. Nestane se tak ale ze dne na den
Přečtěte si také:

Zvažované ropné embargo může ruskou ekonomiku vážně poškodit. Nestane se tak ale ze dne na den

Svoji první provozovnu v Rusku otevřel americký řetězec v roce 1990. Událost se pro mnoho lidí stala jakýmsi symbolem blížícího se rozpadu Sovětského svazu a otevření se Západu. Nyní se McDonald's rozhodl své ruské podniky prodat, přičemž název společnosti, značku ani její nabídku nebude smět nový kupec nadále používat.

Tuze drahý odchod

V současné době je většina z 850 restaurací McDonald's v Rusku provozována samotnou společností, více než sto podniků pak vlastní franšízanti. Někteří z nich odmítli zavřít již začátkem března, kdy řetězec provoz v této zemi oficiálně pozastavil. Momentálně patří mezi priority vedení sítě fastfoodů snaha zajistit, aby její lidé dostávali výplatu až do úplného dokončení prodeje.

„Jsme mimořádně hrdí na 62 tisíc zaměstnanců, kteří pracují v našich restauracích, spolu se stovkami ruských dodavatelů, kteří podporují naše podnikání, a na naše místní franšízanty. Jejich oddanost a věrnost společnosti McDonald's činí dnešní oznámení mimořádně obtížným,“ uvedl v pondělí generální ředitel Chris Kempczinski.

Místo Ruska hledají těžaři vzácné kovy v Africe. Bojují při tom s gangstery a zloději
Přečtěte si také:

Místo Ruska hledají těžaři vzácné kovy v Africe. Bojují při tom s gangstery a zloději

Odchod provozovatele rychlého občerstvení se samozřejmě neobejde bez výrazných ztrát. Už v dubnu společnost uvedla, že po uzavření svých prodejen v Rusku a na Ukrajině přišla zhruba o 100 milionů dolarů v podobě zmařených zásob. Definitivní odchod z Ruska pro ně bude znamenat nepeněžní náklady ve výši 1,2 až 1,4 miliardy dolarů.

Odchází i Renault

Ve stejný den jako McDonald's se své obchodní aktivity na území Ruské federace rozhodl ukončit i francouzský Renault. Jeho bezmála 68procentní podíl v tamní automobilce AvtoVAZ, která vyrábí vozy značky Lada, převede do rukou státního výzkumného institutu NAMI. Zdali bude odchod Renaultu dočasný, či trvalý, ukáže následujících šest let. Právě na konci tohoto období totiž pomine klauzule, která společnost opravňuje k odkupu svého dřívějšího podílu nazpět.

MMF24

Co se týče továrny na výrobu jejích automobilů v Moskvě, ta pro změnu přejde do vlastnictví samotné metropole, přičemž dosavadní informace hovoří o tom, že by z jejích linek měly začít sjíždět namísto Renaultů ruské Moskviče.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).