Menu Zavřít

Už běží. Tchaj-wanem darované linky na výrobu nanorespirátorů zahájily zkušební provoz

9. 2. 2021
Autor: Zdroj: Facebook/GOOD MASK Česká republika
  • Linky mají vyrobit v průměru 250 tisíc respirátorů denně

  • Dle podmínek stanovených dodávající tchajwanskou firmou Autoland Technology musí jít pět procent produkce na dobročinné účely

  • Dar je reakcí firmy na loňskou návštěvu Tchaj-wanu předsedy Senátu Miloše Vystrčila

  • Další dvě linky by měly do Česka dorazit v průběhu měsíce


Ačkoliv do České republiky přiletěly teprve začátkem minulého týdne, už jsou v provozu. Tedy alespoň ve zkušebním. Do toho ostrého by dvojice výrobních linek na respirátory a nanorespirátory třídy FFP2, která nalezla nový domov v útrobách kunratické firmy Good Mask, měla být uvedena v horizontu několika příštích dní. Společnost si od nich slibuje výrazné navýšení své produkce, a to až o 250 tisíc kusů denně.

Zkušební provoz probíhá od pondělí. Montáž obou linek provedli technici z firmy InoCure, která patří mezi největší výrobce nanomateriálů ve světě a na realizaci projektu se podílí. Právě na ni se Tchajwanci koncem loňského roku obrátili se žádosti o převzetí poté, co v tomto ohledu selhala ministerstva zahraničí a průmyslu a obchodu. Ta se podle týdeníku Respekt zdráhala dar přijmout údajně proto, že by tak mohlo dojít k narušení pravidel hospodářské soutěže, načež se navzájem začala skrze média a sociální sítě obviňovat z toho, kdo za nečekané prodlevy může. Později pak úřad ministra Karla Havlíčka z celé záležitost dokonce obvinil samotný Senát.

https://twitter.com/Vystrcil_Milos/status/1315736031438700544?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1315736031438700544%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.respekt.cz%2Fagenda%2Fzreznou-tchajwanske-linky-rousky-ve-skladu

InoCure tchajwanskému Autolandu vyhověl a společně s Good Mask založil Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů (ECVVR). To se posléze stalo oficiálním příjemcem daru a následně jej kunratickému podniku zapůjčilo dle předem dohodnutých podmínek. Další dvě linky obdrží ECVVR v průběhu února.

Dar má být děkovným gestem tchajwanské firmy za návštěvu Miloše Vystrčila. Předseda Senátu se na ostrov vydal navzdory nelibosti Číny i několika vrcholných českých politiků včetně premiéra Babiše či prezidenta Zemana na přelomu loňského srpna a září.

Tchajwanci si v souvislosti s darem stanovili několik podmínek. Jednou z nich bylo, aby tuzemské firmy věnovaly každý měsíc pět procent vyrobených respirátorů zdarma na dobročinné účely. O jaké konkrétní subjekty by se mohlo jednat, nastínil tiskový mluvčí ECVVR Aleš Povr. „Jde o charitativní organizace či speciální školy,“ sdělil redakci Euro.cz. Konečné slovo nicméně v tomto ohledu bude mít právě předseda horní komory Parlamentu České republiky.

Dárci také požadovali, aby zdravotnické pomůcky byly vyrobeny výhradně z českých materiálů a aby obsluhující personál absolvoval školení přímo na Tchaj-wanu.

Společnost předpokládá, že jakmile bude mít všechny zaslané linky pohromadě (zatímco první dvě byly do Česka dopraveny letadlem, zbylé plují po moři), dokáže vyprodukovat až 30 milionů kusů ochranných pomůcek měsíčně.

„Na linkách budeme vyrábět jak klasické FFP2 respirátory, tak FFP2 nanorespirátory. Doporučená koncová cena u našeho certifikovaného českého FFP2 respirátoru je 29 korun, nicméně v obchodních řetězcích se mohou zákazníci u našich výrobků setkat i s mnohem nižší cenou,“ objasnil Povr.

A pokud jde o zmíněné nanorespirátory, za ně by podle Respektu měli lidé v obchodech zaplatit zhruba 40 až 50 korun.

KL24

Pátý a zároveň poslední automatizovaný stroj zaslaný do Česka z Tchaj-wanu v souvislosti s nedávnou Vystrčilovou návštěvou si má převzít Technický a zkušební ústav stavební (TZÚS), protože, jak uvádějí Novinky.cz, jde o dar vlády vládě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).