Menu Zavřít

Další kolo boje s MOL. Unipetrol chce poslat Benzinu na Slovensko

26. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Unipetrol, který náleží do polského koncernu PKN Orlen, se chce dál rozpínat ve střední Evropě. Podle člena představenstva Unipetrolu Tomasze Wiatraka firma analyzuje možnosti vstupu na dva nové trhy v sousedních zemích Česka. „Pro začátek to bude jen několik desítek čerpacích stanic, ale akvizici můžeme dokončit ještě do konce roku," uvedl pro polský list Puls Biznesu s tím, že následně se má v obou nových zemích počet čerpaček postupně zvyšovat.

Podle Wiatraka budou nové pumpy fungovat pod logem české maloobchodní značky Benzina nebo pod logem Orlenu. Podle informací týdeníku Euro je ve hře Slovensko, kde je Benzina z minulosti známá. Na Slovensku funguje přes 900 čerpacích stanic, z čehož 250 pod značkou bratislavského Slovnaftu, který patří maďarskému MOL. Menšími hráči jsou pak ještě rakouská OMV a nizozemský Shell.

„I nadále jsme otevřeni novým akvizicím. Pozorně proto sledujeme situaci na trhu“ potvrzuje mluvčí Unipetrolu Petr Kaidl.

Druhou novou zemí by pro Unipetrol mohlo být Maďarsko. Tam je stejně jako na Slovensku dominantní MOL, který na obou trzích prodává téměř polovinu tamní celkové spotřeby paliva. Kdyby se Poláci vydali do Maďarska, byla by to další etapa tržního souboje s MOL, tentokrát na jeho vlastní půdě. O vstup do Maďarska se totiž PKN Orlen pokoušel už před třemi lety, kdy se ucházel o čerpačky italské ENI - ty však nakonec koupil právě MOL.

Čtěte také: Babišova největší prohra. Agrofert definitivně vzdal boj s Poláky o 20 miliard

 Areál Unipetrolu

Dále čtěte:

Akcionáři Unipetrolu bez dividendy. Po dlouhém jednání tak rozhodla valná hromada

PKN Orlen draze vyplatil J&T z Unipetrolu. Šéfa Jasinského to stálo místo

CIF24

Šance pro české zbrojaře: Polsko chystá miliardovou modernizaci houfnic i tanků

Unipetrol loni zvýšil zisk o desetinu. Pomohla i pojistná událost


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).