Menu Zavřít

Nejodpovědnější firmy roku 2017

12. 12. 2017
Autor: Redakce

V hlavních kategoriích společensky odpovědných firem roku zvítězily Accenture a ZOD Brniště.

Přistupují odpovědně k zaměstnancům, partnerům i zákazníkům a chovají respekt vůči životnímu prostředí i komunitám, na něž má jejich podnikání vliv. Takové jsou firmy oceněné ve 14. ročníku soutěže TOP Odpovědná firma roku. Hlavní kategorie letos ovládly společnost Accenture a družstvo ZOD Brniště. Výsledky zveřejnila na podzim platforma Byznys pro společnost, která soutěžní klání organizuje. Titul TOP Odpovědná velká firma roku 2017 získala společnost Accenture. V kategorii malých firem opět bodovalo družstvo ZOD Brniště.

Konkurenční výhoda

Ocenění každoročně vyzdvihuje nejzajímavější aktivity na poli trvale udržitelného a odpovědného podnikání, které je stále důležitějším prvkem v činnosti firem a také jejich nemalou konkurenční výhodou.

„TOP Odpovědná firma je dnes jediným transparentním nástrojem pro mezioborové srovnání odpovědného přístupu podniků v ČR. Letos nás mile překvapila rostoucí úroveň a posun firem ke komplexnímu přístupu k CSR a udržitelnému podnikání,“ říká předsedkyně Byznysu pro společnost Pavlína Kalousová.

Porotci oceňují společnosti, které se dlouhodobě a strategicky věnují rozvoji firmy, snižování dopadu své činnosti na životní prostředí a přinášejí inovativní řešení.

Soutěž je otevřena velkým i malým společnostem. Rozhodující je komplexnost projektů, přínos pro společnost a inovativnost. Velikost firmy nebo výše investice nehrají žádnou roli.

Zpětná vazba

Porota letos vybírala z více než 100 strategií a projektů. „Je skvělé, že mnoho firem dnes využívá rating Odpovědná firma, aby získaly zpětnou vazbu na své aktivity v odpovědném a udržitelném přístupu. Ty nejlepší strategie mají společné znaky, a to bez ohledu na obor podnikání či velikost společnosti: obrovský hodnotový posun, dlouhodobost CSR strategií a rostoucí zájem zaměstnanců se do podobných aktivit zapojovat,“ doplňuje Pavlína Kalousová.

Výsledky 14. ročníku TOP Odpovědná firma

TOP odpovědná velká firma 2017: Accenture
Hlavní cena pro velké firmy, které komplexně, strategicky a inovativně rozvíjejí podnikání směrem k dlouhodobé udržitelnosti a angažují se ve všech oblastech CSR. Přistupují odpovědně k zaměstnancům, dodavatelům a zákazníkům, chovají respekt vůči životnímu prostředí i komunitám, na něž má jejich podnikání vliv. CSR nastavují dle aktuálních společenských potřeb, měří dopady své činnosti. Výsledky transparentně komunikují a jsou inspirací pro ostatní.
TOP odpovědná malá firma 2017: ZOD Brniště
Hlavní cena pro střední a malé firmy, které udržitelným, systematickým a inovativním způsobem rozvíjejí své podnikání, ctí filozofii odpovědného přístupu vůči místním lidem i přírodě. CSR nastavují na základě aktuálních společenských potřeb v lokalitě, kde působí a následně sledují dopady. Do odpovědného podnikání zapojují své zaměstnance i vedení, snaží se využívat inovativní řešení. Svůj odpovědný přístup dlouhodobě rozvíjejí a jsou inspirací pro ostatní.
Diverzita 2017: SAP Services – Projekt Autism@Work
Ojedinělý projekt dává příležitost lidem s autismem začlenit se do pracovního procesu i do nové komunity spolupracovníků ve firmě.
Počin roku 2017: Albatros Media – Nadace Albatros
Nadace Albatros podporuje sociálně znevýhodněné romské děti a mládež v jejich vzdělávání. Při výběru podpory nadace pečlivě zvažuje skutečný dopad aktivit a smysluplně vybírá ty oblasti, které nejsou veřejnými či jinými zdroji financovány.
Nejangažovanější zaměstnanci 2017: KPMG Česká republika – Projekt Pomáháme tím, co umíme
Firma zavedla inovativní nástroje pro zapojování zaměstnanců do podpory veřejně prospěšného sektoru. Zaměstnanci KPMG pomáhají nastavit fungování neziskovkám a vytvářet větší prostor pro jejich činnost. Vedou školení, poskytují individuální konzultace i služby formou pro bono, mentorují zástupce v konkrétních problémech.

O společenské odpovědnosti firem dále čtěte:

MMF24

Odpovědnost jako součást firemní kultury

Pro 61 procent Čechů je zásadní, zda se firma chová odpovědně



  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).