Menu Zavřít

Trumpův íránský gambit

19. 5. 2018
Autor: Euro.cz

Odstoupení od jaderné dohody má symbolický význam, za který zaplatí i Evropa.

Vypráví se historka o Micku Jaggerovi, jehož měla před lety odchytit ve výtahu dychtivá fanynka. Neztrácela čas a nabídla mu intimní úsluhu ústy. „A co z toho budu mít já?“ odpověděl prý Jagger. Celkem nepřekvapivě z úsluhy sešlo.

Jestli vám rockerova odpověď připadá kontraintuitivní, není to nic proti odstoupení USA od dohody, která jakž takž držela na uzdě íránské jaderné ambice. Jako byste z oválné pracovny slyšeli Trumpovo „co z toho mám já“? Minulou středu americký prezident oznámil své rozhodnutí, že z dohody s Teheránem skutečně nic moc nemá, a že tedy nechá svůj diplomatický poklopec zapnutý.

Nový stav věcí přináší dvě podstatná plus. Zaprvé Trump dokázal, že si - někdy - umí stát za svým slovem, byť by bylo hluboce nepopulární. Taková pověst se může za určitých okolností hodit.

A zadruhé ze strany Washingtonu nejde o nic menšího než o obnovený závazek spojenectví s Izraelem. Člověk nemusí nutně souhlasit s každým politickým krokem telavivské vlády, aby chápal civilizační imperativ Západu udržovat spojenectví se židovským státem. Obě tato plus mají svůj symbolický význam. Nakolik se však tato symbolická síla promítne do reality, je druhá věc. Je obtížné přijít na cokoli, co by americkým zájmům za nového stavu věcí sloužilo lépe než před Trumpovým teheránským gambitem.


Vrtěti Trumpem: Miliardář Thiel má data k íránskému jadernému programu

 Donald Trump a Peter Thiel na konci roku 2016


Kritici dohody právem říkají, že je nedokonalá. Postupně se požadavky na omezení iránského jaderného programu měly uvolňovat, což by Teheránu umožnilo pošilhávat po jeho vojenském využití. Pokud by však Íránci podmínky dodržovali (a podle všeho tak dosud činili), přinejmenším by se oddálila hrozba vzniku jaderné zbraně v rukou šíitské teokracie.

Po zrušení dohody může Teherán stavět cokoli jaderného se mu zlíbí, a zbytek světa o tom nebude mít ani ponětí. Ze Saúdské Arábie už ve středu zazněl varující výrok, že pokud Írán bude stavět jadernou zbraň, bude ji Rijád vyvíjet také.

Jakým způsobem je to lepší stav věcí než ten, který platil do minulé středy? Právě tak se to má s Izraelem. Nebude o nic bezpečnější. Zato odstoupení od dohody vrazí další klín mezi USA a Evropu; ajatolláhové si nemohou přát nic lepšího.

A nijak nenahrává ani Trumpově šanci dohodnout cokoli rozumného se severokorejským bossem Kim Čong-unem. Pokud Trumpovi nevoněla dohoda s Íránem, co by mu asi musel nabídnout Kim, aby to přijal? Otázku „co z toho budu mít já“ si totiž může položit každý.

Čtěte další komentáře Daniela Deyla:

Tesla: každý týden jobovka

Úžasný nový svět

Zaslouží si Maďaři jeden druhého?

Trump versus Silicon Valley versus média

Ruští a čínští vojáci na území KLDR? Auvajs

Carstvuj na strach vragam, Vladimir Vladmirovič!

EBF24

Jak Kim Čong-un všechny převezl

Proč zazlívat Trumpovi Jeruzalém


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).