Menu Zavřít

Trh s polovodičovými čipy během pandemie rekordně vydělává. V roce 2022 si ještě polepší, bude však čelit vážným hrozbám, předpovídají analytici

4. 1. 2022
Autor: Depositphotos
  • Podle zprávy společnosti Euler Hermes jsou výrobci čipů jasnými vítězi pandemie a ani letošek na tom faktu nic nezmění

  • Po loňském velmi vydařeném roce by jejich tržby měly vyrůst ještě o dalších devět procent a poprvé překročit hranici 600 miliard dolarů

  • Analytici nicméně varují, že budou čelit rizikům, jako je normalizace poptávky po dvouletém boomu prodeje elektroniky a také stále častějším neočekávaným zásahům přírody


Pokud si někdo může říct, že na pandemii koronaviru opravdu vydělal, pak jsou to určitě výrobci polovodičových čipů. I přes jejich několikaměsíční nedostatek, který mimochodem trvá dodnes a má neblahé dopady na celou řadu průmyslových odvětví (od výroby automobilů po herní konzole), se tomuto trhu skutečně nebývale daří. Tržby z prodeje totiž podle odhadů letos poprvé v historii překročí 600 miliard dolarů.

V první polovině roku 2020, kdy se svět s koronavirem teprve seznamoval, se v některých částech světa doslova zastavil život. Na poptávku po zboží to však příliš velký vliv nemělo, a tak se velmi brzy po opětovném nastartování ekonomik a otevření továren zájem o čipy prudce zvednul. Naneštěstí se k nedostatečným dodávkám polovodičů přidal také požár jedné z největších továren na jejich výrobu v Japonsku a další nepříjemné překážky, které krizi ještě prohloubily.

Tři faktory rekordního růstu

Velcí hráči na poli polovodičových čipů, jako je tchajwanská firma TSMC, jejíž ceny akcií během necelých dvou let vzrostly o 80 procent, už oznámili plány na zvýšení výrobních kapacit. Obvykle ale trvá roky, než se tyto snahy skutečně promítnou na globálním trhu. Jinými slovy, zatímco koncoví spotřebitelé si na své nové auto či Playstation budou muset ještě nějakou chvíli počkat, výrobci čipů zažijí dle analytiků společnosti Euler Hermes i letos další velké žně a rekordní zisky.

Nejsou a ještě chvíli nebudou. Automobilky sužují problémy s chybějícími čipy, Fordu se plní parkoviště
Přečtěte si také:

Nejsou a ještě chvíli nebudou. Automobilky sužují problémy s chybějícími čipy, Fordu se plní parkoviště

„Současný polovodičový průmysl jede na plné obrátky od chvíle, kdy se vymanil z nejhorší recese v roce 2019,“ uvedli experti dotčené společnosti zabývající se pojišťováním obchodních úvěrů pro web CNBC. Vloni tržby z prodeje čipů vzrostly o ohromujících 26 procent. Ve výsledku tak výrobci za uplynulý rok vydělali 556 miliard dolarů, přičemž analytici ve své zprávě letos předpovídají růst o dalších devět procent.

Za rekordními čísly stojí tři faktory: neobvykle silná poptávka po spotřební elektronice, jako jsou počítače a chytré telefony, dále přirozený růst cen zapříčiněný rozdílem mezi nabídkou a poptávkou a v neposlední řadě zavedení nové a dražší generace čipů. Nutno každopádně podotknout, že během roku 2022 by se jejich ceny měly snížit - očekává se totiž stabilizace odvětví jak z hlediska poptávky, tak schopnosti dostatečného zajištění výrobních kapacit.

Technologická ,studená válka‘ a nezkrotná příroda

Analytici ovšem kromě pozitivních předpovědí přišli také s několika možnými riziky, kterým může polovodičový průmysl v tomto roce čelit a připravit jej o vysoké tržby. V důsledku rekordních prodejů elektroniky během uplynulých dvou let je třeba počítat s případným propadem zájmu o nové zboží ze strany spotřebitelů. Klacky pod nohy by výrobcům hodil také nepříznivý vývoj pandemie a s tím spojené nucené zastavení výroby či narušení dodavatelských řetězců.

EBF24

Čipy na prvním místě. Čína se snaží vymanit ze závislosti na ostatních, Alibaba a spol. se vrhli na vývoj polovodičů
Přečtěte si také:

Čipy na prvním místě. Čína se snaží vymanit ze závislosti na ostatních, Alibaba a spol. se vrhli na vývoj polovodičů

Potenciál velmi komplikovat situaci na trhu má také soupeření mezi Spojenými státy a Čínou. To se někteří analytici včetně Aureliena Duthoita z Euler Hermes dokonce nebojí označovat za novou formu „studené války“. Západní velmoc totiž v rámci boje o technologickou nadvládu drží svého asijského konkurenta v šachu tím, že zavedla omezení pro tamní společnosti, které potřebují stěžejní součástky a zařízení pro výrobu polovodičů z USA. A výrazně do celé situace může promluvit také příroda v podobě „stále častějšího výskytu neobvyklých nepříznivých klimatických jevů“, jakými jsou například povodně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).