Menu Zavřít

To jsou naše peníze

19. 12. 2018
Autor: Redakce

Je to více než dvacet let, co jsem klábosil s jedním starším centrálním bankéřem o veřejných financích a rozpočtových schodcích. Obhajoval jsem tehdy myšlenku, že v postkomunistickém Česku, kde je třeba investic jako soli a země není zadlužená, nějaký přiměřený deficit přece nemůže škodit. Ten moudrý muž se na mě podíval a zeptal se „byl jste někdy na ministerstvu financí a viděl jste, co tam pracuje za lidi? Vy byste jim dal své peníze? Ten deficit jsou i vaše peníze.“

Na ministerstvu financí jsem byl, takže debata byla u konce. Vzpomněl jsem na ní teď při sledování rozpočtových tahanic ve Sněmovně. Teď už nejde až tak moc o úředníky ministerstva financí, kteří šoupají miliardami z krabičky do krabičky. Ale pořád jde o naše peníze.

A tak se pro změnu ptám já vás. Zaplatili byste školní obědy dětem milionářů? Chcete dotovat lístek na vlak majiteli šesti vinohradských činžáků jen proto, že je momentálně v penzi? Chcete zvedat platy státním zaměstnancům na úroveň, která je zřetelní vyšší, než úroveň platu vašeho? Vás neuráží, že se státní aparát k vašim penězům chová zcela socialisticky jako ke svým vlastním a dominantní vládní strany z vaší kapsy platí úplatky svým voličům?

Ta představa, že státní peníze jsou prostě státní kořist, a tudíž o nich rozhoduje stát podle toho, kdo si co vykřičí, je ale pořád stejně nesprávná a arogantní. Pořád platí, že i poslanci by měli o rozpočtu hlasovat s péčí řádného hospodáře, protože hospodaří s cizími penězi.


Čtěte o schvalování rozpočtu:

Poslanci se přou o rozpočet. Byl by dobrý, kdyby za rok přišel konec světa, říká Kalousek

 Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek

EBF24


Shodou okolnosti právě odchází ne zcela dobrovolně generální ředitel finanční správy Martin Janeček. Odchází s hořkostí. Chtěl jenom důsledně vybírat daně a chytat podvodníky. Jenže jeho problém byl v tom, že se jeho úřad začal chovat jako k podvodníkům úplně ke všem. Ke každému, kdo musí ty peníze nejprve tvrdě vydělat v zaměstnání či podnikání, a jsou to tudíž jeho peníze a berňák by si ho měl vážit a slušně se k němu chovat, protože ho ty jeho peníze živí, stejně jako zbytek státního a neustále bobtnajícího aparátu. Nikoli ho chytat pod krkem s tím, že všeci kradnů.

A ministerstvo financí ruku v ruce s vládnoucími politiky by mělo každou korunu třikrát obrátit, než ji utratí. A řekněme si upřímně, že z tohoto pohledu je tento rozdávačný rozpočet zcela zásadním argumentem pro snížení daní nejméně o polovinu. Když vaše dítě rozhází kapesné za hlouposti, tak mu ho přece také hbitě zkrátíte.

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).