Menu Zavřít

TI: Za ruským kolem stojí lidé napojení na Janouška a Rittiga

20. 7. 2016
Autor: ČTK

Radnice Prahy 5 přichází s ambiciózním projektem, který má údajně Prahu přiblížit Londýnu nebo Vídni. Chce na smíchovském břehu Vltavy nechat postavit 60metrové vyhlídkové kolo nazvané Prague Wheel, které by mělo zatraktivnit českou metropoli a přilákat více dlouhodobých turistů. Pozadí celého záměru však vzbuzuje pochybnosti.

Protikorupční organizace Transparency International zjistila, že společnost Timsbury Capital, která se o projekt uchází, má vazby na známé pražské kmotry. Jedná se o firmu s jepičím životem - založena byla nedávno na začátku letošního dubna.

A přestože se mají investice projektu podle odhadů vyšplhat až na částku 200 milionů korun, má tato společnost zapsaný základní kapitál pouhých 12 000 korun a sídlí v panelovém domě. Jejím jediným vlastníkem je Jiří Havrda, který svými aktivitami spojuje zajímavé skupiny osob.

Jiří Havrda byl od založení společnosti předsedou jejího představenstva. Od roku 2004 do roku 2012 byl Havrda spoluvlastníkem společnosti Kamínka, kde ve shodném období držel stejný podíl (20 procent) i podnikatel Jiří Pergl, jehož aktivity jsou úzce provázány s advokátní kanceláří MSB Legal a osobami kolem lobbisty Ivo Rittiga.


O ruském kole u Vltavy čtěte: Památkáři 60 metrů vysoké ruské kolo u Vltavy neposvětí

Prohlédněte si vizualizaci záměru:


Pergl navíc v roce 2013 kandidoval na druhém místě za politické hnutí Uzdravme naši politiku (UNP), které má blízko k bývalému kmotrovi ODS Tomáši Hrdličkovi.

Havrda je navíc od roku 2014 jediným členem správní rady společnosti Chemprah, kterou z 99% vlastní pražský právník Filip Chytrý. I jeho vazby celý projekt „ruského kola na Vltavě“ velmi znevěrohodňují.

Chytrý vlastní 20% podíl ve společnosti Kardio-Port, a.s., která je spojována s předraženými zakázkami pro nemocnici IKEM a mohla být podle Transparency International v minulosti napojena i na pražského politického podnikatele Romana Janouška.

Kolo? Leda horské

„Působí značně nedůvěryhodně, aby byla realizace projektu za více než 200 miliónů svěřena společnosti, jejíž základní kapitál by pokrýval náklady leda tak na horské kolo. Navíc stojí v pozadí investice osoby, které se již v minulosti dostaly do hledáčku veřejnosti pro nekalé praktiky při nakládání s veřejnými prostředky,“ říká Milan Eibl, analytik Transparency International.

Radnice Prahy 5 schválila záměr na vybudování ruského kola na Hořejším nábřeží. O realizaci se přihlásila jediná společnost, Havrdova Timsbury Capital, která by za pronájem pozemku, na kterém by kolo stálo, platila městské části 56 500 korun měsíčně. Pronájem je plánovaný podle smíchovské radnice až do 31. prosince 2026 s právem na prodloužení o dalších deset let.


Dále čtěte:

Ústavní soud odmítl stížnost lobbisty Janouška

EBF24

Komentář: Kde ti kmotři jsou

Janoušek zůstane další půlrok na svobodě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).