Menu Zavřít

Telekomy čeká růst

10. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Kamil Čermák

Kamil Čermák, výkonný ředitel pro korporátní klientelu Českého Telecomu, je manažerem ve firmě, která se nachází v zajímavém období. Její privatizace zkrachovala a nyní se jedná o tom, co bude dále. Kamil Čermák komentuje pro týdeník EURO nejen dění ve firmě, ale také další aktuální události.

EURO: Co bude s Českým Telecomem dále, co se děje ve firmě po neúspěšné privatizaci? ČERMÁK: Společnost potřebuje pokračovat v poměrně tvrdé restrukturalizaci, která určitě bude trvat déle než dvanáct, ale méně než čtyřiadvacet měsíců. Na konci by měla být tentokrát už úspěšná privatizace. A to je určitě zájmem jak většinového vlastníka, státu, tak TelSource. Management by tedy měl být maximálně zainteresován, aby dotáhl proces do konce. Jednak půjde o restrukturalizaci na straně nákladů, protože Telecom má stále ještě rezervy v tom, kolik stojí jeho provoz a kolik má zaměstnanců, jednak musíme usilovat i o diverzifikaci výnosů, protože výnosy z pevných linek logicky klesají a musíme je nahrazovat novými službami. Stejně jako v zahraničí se u nás ukázalo, že produkty nové ekonomiky typu e-businessu nejsou oním „zázračným zdrojem“, a proto musíme hledat nové možnosti u datových služeb, u komplexních zákaznických řešení a zejména u velkých klientů typu bank či státní správy. Na konci by měla být úspěšná firma, která je zralá k prodeji. Rok 2004 bude rokem vstupu Česka do Evropské unie, navíc se zdá, že se telekomunikační trhy čeká opět období určitého růstu, takže prodej by měl být pro akcionáře zajímavou záležitostí.

EURO: V Číně nedávno zavřeli komunisté více než tři tisícovky internetových kaváren. Pomůže to režimu odříznout obyvatele od informací? ČERMÁK: Náš minulý režim také rušil Svobodnou Evropu a nepomohlo mu to. Vždy se objevily nové technologie, třeba satelitní, které režim zaskočily. Není to cesta, která by vedla k uzavření se informacím do svobodného světa. Svět je tak globální, že tomu nelze zabránit.

EURO: Jaký je váš favorit na prezidentský post? ČERMÁK: Řeknu klišé, ale Václav Havel, ať je hodnocen jakkoli, se stal, řečeno marektingovou terminologií, nejvýznamnějším brandem České republiky a najít jinou takovou značku je nemožné. Každá osoba v té funkci bude odlišná a nebude mít ten label, jako měl Havel. O to bude mít situaci těžší. Já osobně nemám favorita ani tip na vítěze. Nikdo do vyjednávání v Parlamentu nevidí, takže se neodvažuji ani tipovat. Může se dokonce stát, že to nebude nikdo ze stávajících kandidátů, o nichž se tolik mluví. Osobně bych přál této zemi ještě jednoho státníka Masarykova formátu či Havlova věhlasu, ale zřejmě i v politice platí, že nejsou lidi.

EURO: Velmi aktuální otázkou je nyní klonování dětí? Jste pro, nebo proti? ČERMÁK: V mém okolí existuje člověk, který je vážně nemocen, a kdyby tato technologie byla dále, tak by mu třeba uměla pomoci. Na druhou stranu je to dráždění chřestýše bosou nohou a pokoušení jakéhosi vyššího principu, na který jsme si jenom sáhli, a neumíme ho ovládnout. Nemám na klonování pevný názor, ale jednapadesáti procenty bych byl spíše proti.

EBF24

EURO: Jako kandidát na ředitele České televize jste tehdy neuspěl jen velmi těsně. Jaký je váš názor na současnou volbu? ČERMÁK: Nestačí zvolit jednoho člověka na post generálního ředitele, ale je to o změně celého systému řízení televize. Problém je, že u České televize není nijak ošetřena corporate governance. Na jednu stranu existuje obrovská výkonná moc ředitele, na druhou stranu obrovská slabost vůči Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, která jej může kdykoli odvolat. To je její největší kompetence. Radní přitom vlastně nemají žádnou zákonnou zodpovědnost jako třeba členové představenstev firem, kteří zodpovídají svým majetkem. Až poté, co by byla výkonná moc ředitele a zodpovědnost rady nějak vybalancována, by bylo možné dosadit na místo ředitele člověka manažerského typu. Ten by pak měl jasné zadání a jasné mantinely. Taková změna by České televizi prospěla. Novému generálnímu řediteli bych přál, aby měl radu, která by už byla postavena na jiném principu a nezabývala se jenom tím, zda má ředitele odvolat, či nikoli.

EURO: Pokud by se tak stalo, co byste doporučoval s Českou televizí dělat? ČERMÁK: V současnosti se nejvíce řeší programová skladba, tedy obrazně jestli Česká televize vysílá majora Zemana, nebo ne. Manažer by měl ale klást hlavní důraz na úspěšnou restrukturalizaci. Je veřejným tajemstvím, že prostor je na straně efektivity nákladů. V oblasti programové skladby je třeba se podívat na to, co dělá veřejnoprávní televizi skutečným médiem. To je kvalitní zpravodajství a programová skladba, která jí nenutí až do někdy hloupé soutěže s komerčními televizemi. Dnes člověk nepozná, zda sleduje Novu, Primu nebo Českou televizi a to není pro ČT dobrá vizitka. Na druhou stranu v České televizi stále pracují ti největší profesionálové v této zemi a je škoda, že mají být frustrování ohledně vývoje v ČT.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).