Menu Zavřít

Tchajwanský Siemens

9. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Mobilní telefony

MMF24

PRAHA (oh) – Několik měsíců trvající dohady, kdo od německého strojírenského koncernu Siemens koupí ztrátovou divizi mobilů, mají předpokládané asijské vyústění. Novým majitelem všech aktivit spojených s mobily Simensu se od 1. října stane tchajwanská společnost BenQ. Brand Simensu, v současnosti světově páté nejprodávanější značky mobilů, však z trhu nezmizí - transakce zahrnuje práva na minimálně pětiletou možnost jejího využívání.
Německý koncern se na prodej divize mobilů připravoval delší dobu, a také proto ji v dubnu letošního roku vyčlenil jako samostatný právní subjekt. Ačkoli se spekulovalo o zájmu americké Motoroly, společnosti Sony Ericsson či menších producentů mobilů, výběr dopadl dle očekávání a novým majitelem divize Simens Mobile se stala společnost ze stále rostoucího asijského trhu.
Společnost BenQ vznikla před třemi lety vyčleněním divize „komunikace“ z koncernu Acer, jednoho z největších světových producentů notebooků a stolních počítačů. BenQ se orientuje na výrobu CD a DVD mechanik do počítačů, LCD displejů a televizorů, digitálních fotoaparátů a také mobilních telefonů. „Obě značky se vzájemně ideálně doplňují. BenQ má velmi silnou pozici v Asii, zatímco Siemens je dobře etablovaný v Evropě a Latinské Americe,“ vysvětluje Jaroslav Zoubek, ředitel divize mobilních telefonů Siemens pro Českou republiku.
Hodnota transakce dosahuje 350 milionů eur, necelých jedenácti miliard korun, Simens navíc v rámci obchodu získá akcie BenQ v hodnotě 50 milionů eur. Pod nového vlastníka přejde více než šest tisíc zaměstnanců mobilní divize Simensu včetně zhruba třicítky pracovníků české pobočky. I přes uzavřený obchod plánuje Simens v Česku letos prodat 950 tisíc mobilů, což znamená stejně jako loni.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).